Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Πόσο νόμιμο είναι να αφήνεις το κατοικίδιό σου μόνο του στο μπαλκόνι

Πόσο νόμιμο είναι;

Παρατηρούμε συχνά σε πολυκατοικίες κατοικίδια ζώα να μένουν για πολλές ώρες μόνα τους σε μπαλκόνια διαμερισμάτων. Πόσο νόμιμο είναι;


Δεν είναι εύκολο να είσαι κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου και να έχεις πλήρη, οκτάωρη εργασία, κοινωνική ζωή και όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας ενήλικας. Από την άλλη όμως, η κηδεμονία κατοικιδίου απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά, ώστε να μην τίθεται σε ρίσκο η υγεία του ζώου. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, αναζητείται μια μέση λύση. Τι προβλέπεται λοιπόν για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες; Βρήκαμε απαντήσεις στο TikTok του δικηγόρου Κώστα Χατζηιωάννου.


Από το παραπάνω βίντεο συμπεραίνουμε πως η μόνιμη παραμονή ενός σκύλου σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύεται… δια ροπάλου, ενώ επιτρέπεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει πως ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ζει στο σπίτι του κηδεμόνα του ή στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει ομόφωνη συγκατάθεση από τη γενική συνέλευση των κατοίκων και εφόσον τηρούνται οι όροι ευζωίας και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.


Απαγορεύεται ρητά η παρατεταμένη διαμονή τους σε ανοικτούς χώρους της πολυκατοικίας (όπως μπαλκόνια) και η μη καταγραφή τους στο εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς. Η συμβίωση έως και τριών κατοικίδιων με τον κηδεμόνα τους σε μια πολυκατοικία γίνεται ελεύθερα, ενώ σε περίπτωση περισσότερων από τρία, πρέπει να υπάρξει σχετικός όρος στο καταστατικό της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων και η αποφυγή υπερβολών στις καθημερινές συνήθειες των κατοικιδίων, μπορούν να γίνουν η μέση, «σωτήρια» λύση για όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365