Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Αλλαγή ώρας: Αντίστροφη μέτρηση για... μια ώρα παραπάνω ύπνο

Αντίστροφη μέτρηση για... μια ώρα παραπάνω ύπνο

Η Ελλάδα επιστρέφει ξανά, στη χειμερινή ώρα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, 29 του μήνα.

Την Κυριακή λοιπόν, 29 Οκτωβρίου, αλλάζει η ώρα σε χειμερινή και έτσι θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω κατά μία ώρα, δηλαδή θα κοιμηθούμε μια ώρα παραπάνω.


Γιατί εξακολουθούμε να έχουμε ακόμα χειμερινή ώρα

Παρά τα όσα είχαν προαναγγελθεί από την ΕΕ, το 2019, ότι πλέον οι χώρες θα επέλεγαν οι ίδιες να επιλέξουν να κρατήσουν θερινή ή χειμερινή ώρα, τελικά φαίνεται ότι το όλο εγχείρημα βρήκε τοίχο και τελικά η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες προτίμησαν να διατηρήσουν το ισχύον σύστημα ρύθμισης ώρας. Πού σκόνταψε η εφαρμογή.


Μέχρι το 2019 το Ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν είχε καταλήξει σε κάποια οριστική απόφαση, καθώς το θέμα επιλογής ώρας είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα, όσο και αν φαντάζει απλό.


Οι επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή ώρας σε καθημερινότητα, δραστηριότητες, οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έτσι τα κράτη μέλη, ζήτησαν από την ΕΕ να εκτιμήσει τις επιπτώσεις.


Ένα επιπλέον τροχοπέδη αποτέλεσε το γεγονός ότι τα γειτονικά κράτη θα έπρεπε να καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση, ώστε να μην υπάρχει διαφορετική ώρα μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην ίδια ζώνη.


Η πανδημία του Covid, το Brexit, η κρίση στην ενέργεια και η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πήγαν πίσω το ζήτημα, το οποίο τελικά δεν ξαναήρθε στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365