Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Οσμή σκανδάλου γύρω από τις συμβάσεις για το εμβόλιo Covid: Το «φάντασμα» των SMS λίγο πριν το deal ΕΕ - Pfizer

Το «φάντασμα» των SMS λίγο πριν το deal ΕΕ - Pfizer

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Τι ακριβώς περιελάμβαναν τα SMS που αντάλλαξε η Πρόεδρος της Κομισιόν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, λιγο πριν η ΕΕ υπογράψει τη σύμβαση «μαμούθ» για το εμβόλιο Covid.

Παρότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τηρεί «σιγή ιχθύος» για το θέμα των SMS και των συμβάσεων για το εμβόλιο Covid, αυτό παραμένει ψηλά στην ατζέντα διεθνών ΜΜΕ ενόψει και της έκδοσης σχετικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή των New York Times.


Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Politico, το αυξημένο ενδιαφέρον προκύπτει από τις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης των συμβάσεων για το εμβόλιο - ιδίως από τη στιγμή που ο αριθμός των δόσεων εκτοξεύτηκε στα ύψη με την τιμή να αυξάνεται παράλληλα κατά 25%.


Την ίδια ώρα μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή που αναδεικνύεται είναι το κατά πόσον τα γραπτά μηνύματα των επιτρόπων αποτελούν μέρος της επίσημης επικοινωνίας, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι προσβάσιμα με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα έγγραφα.


«Οι πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους όρους μιας από τις μεγαλύτερες συμβάσεις στην ιστορία της ΕΕ», δήλωσε η Νικόλ Τέιλορ, εκπρόσωπος των New York Times.


«Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα πρέπει να μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία παραλείποντας να διατηρήσουν πληροφορίες ή χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας για να αποφύγουν την αποκάλυψη των ενεργειών τους», πρόσθεσε η ίδια.


Η υπόθεση εγείρει μια σειρά από ερωτήματα: Θα μπορέσουμε τελικά να δούμε τα SMS; Τι θα σημαίνει αυτό για την ιδιωτική αλληλογραφία των επιτρόπων στο μέλλον; Πώς θα εξελιχθεί πολιτικά η υπόθεση αυτή για τη φον ντερ Λάιεν λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές;


Γιατί μήνυσαν την φον ντερ Λάιεν οι New York Times

Υπενθυμίζεται πως οι New York Times οδηγούν την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας την «αποτυχία» του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει μηνύματα κειμένου μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.


Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.


Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023, ενώ το Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις αρχές του 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365