Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ο Έλον Μασκ ψάχνει... εθελοντή για να του τσιπάρει τον εγκέφαλο

Ο Μασκ ετοιμάζεται για αυτό το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της καριέρας του

Η Neuralink του Έλον Μασκ εξασφάλισε την άδεια από τον FDA για να αρχίσει να ασχολείται με τους ανθρώπινους εγκεφάλους κυριολεκτικά πλέον και όχι μόνο μεταφορικά.

Αφού επέφερε εκπληκτική αλλαγή στη διαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία με τις εταιρείες του, ο Έλον Μασκ είναι έτοιμος να φέρει «επανάσταση» και στον τομέα της νευροτεχνολογίας με την εταιρεία του Neuralink. Η Neuralink λειτουργεί ως εταιρεία νευροτεχνολογίας και αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) για τη συλλογή εγκεφαλικών σημάτων. Η διεπαφή θα αναλύει τα δεδομένα και να τα μεταφράζει σε εντολές για τον έλεγχο μιας εξωτερικής συσκευής.


Ο Μασκ ετοιμάζεται για αυτό το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της καριέρας του, την εμφύτευση τσιπ με χειρουργική επέμβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εταιρεία του Musk αναζητά εθελοντή για την πρώτη της κλινική δοκιμή, που σημαίνει ότι ψάχνει για κάποιον που θέλει να αφαιρέσει χειρουργικά ένα κομμάτι του κρανίου του, ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και εξαιρετικά λεπτά σύρματα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση.


Όταν το ρομπότ τελειώσει, το κομμάτι του κρανίου που λείπει θα έχει αντικατασταθεί με ένα τσιπ που προορίζεται να μείνει εκεί για χρόνια. Η δουλειά του θα είναι να διαβάζει και να αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου και στη συνέχεια να μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες ασύρματα σε ένα κοντινό φορητό υπολογιστή ή tablet, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg.


Πριν από μήνες, η Neuarlink μπήκε στο στόχαστρο για παραβίαση του νόμου περί ευημερίας των ζώων μετά τη δοκιμή της συσκευής της σε ζώα όπου φέρεται να σκότωσαν περίπου 1.500 από αυτά από το 2018 μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε το Reuters.


Ωστόσο, η εταιρεία έχει λάβει έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ για να ξεκινήσει δοκιμές των τσιπ εγκεφάλου της σε ανθρώπους. Νωρίτερα, ο Elon Musk είχε περιγράψει το τσιπ ως «Fitbit στο κρανίο σου», ανέφερε το Business Insider.


Στο άρθρο του Bloomberg, ο συγγραφέας Ashlee Vance, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο βιογράφος του Elon Musk, είπε ότι επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Neuralink 10 φορές μέσα σε τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει τη συσκευή της σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δοκιμή της σε 11 άτομα το επόμενο έτος και σε περισσότερα από 22.000 έως το 2030.


Η στρατολόγηση εθελοντών για τις δοκιμές σε ανθρώπινο τσιπ εγκεφάλου της Neuralinks ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωσή της, η Neuralink ανέφερε ότι αναζητά για δοκιμές, οι οποίες θα διαρκέσουν 6 χρόνια, άτομα που έχουν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση.


Η εταιρεία, η οποία ήλπιζε αρχικά να λάβει έγκριση για να εμφυτεύσει τη συσκευή της σε 10 ασθενείς, άλλαξε τα σχέδια της αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια. Τελικά δεν έγινε γνωστό πόσους ασθενείς ενέκρινε ο FDA.


Ακόμα κι αν η συσκευή BCI αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα χρειαστεί δυνητικά περισσότερο από μια δεκαετία για να εξασφαλίσει την άδεια εμπορικής χρήσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365