Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αναδρομικές αυξήσεις πάνω από 10%

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αναδρομικές αυξήσεις πάνω από 10%

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 - πιθανότατα τον Μάρτιο- θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι αύξηση 7,75% αναδρομικά απο 1.1.2023 και 3% από 1.1.2024.

Πρόκειται για τραπεζοϋπαλλήλους που αποχώρησαν με ειδικό καθεστώς με μικρότερα όρια ηλικίας και λαμβάνουν σήμερα το 50% της σύνταξης, δηλαδή προσυνταξιοδοτικές παροχές.


Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικές αυξήσεις καθώς είχαν μείνει εκτός αυξήσεων και τώρα θα μπορούν με τη σχετική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο να λάβουν αναδρομικά τις αυξήσεις για το ήμισυ της σύνταξής τους.

Δηλαδή θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση 7,75% από το 2023 και 3% για το 2024 στο 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.


Η διάταξη προστέθηκε προκειμένου να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα παίρνουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι τραπεζικοί που αποχώρησαν με ειδικό καθεστώς, λαμβάνοντας με μικρότερα όρια ηλικίας πλήρες ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης σε ένα ποσό.


Για τους εν λόγω συνταξιούχους δεν προβλεπόταν αύξηση, διότι δεν υπήρχε ανάλογη διάταξη στον νόμο 4387/2016. Για τον λόγο αυτόν δεν πήραν και την αύξηση 7,75% για το 2023.


Με τη διάταξη που μπαίνει στο ασφαλιστικό νομοθετείται και ισχύει αναδρομικά από 1ης/1/2023 η αύξηση για το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.


Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση σε ολόκληρη τη σύνταξη όταν πιάσουν τα όρια ηλικίας που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους και περάσουν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365