Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 7.000 ευρώ – Οι 6 κατηγορίες

Οι 6 κατηγορίες

Αναδρομικά από 600 έως και 7.000 ευρώ θα λάβουν συνολικά 6 κατηγορίες συνταξιούχων.

Τα ποσά αυτά δρομολογούνται να δοθούν εντός του 2024 συνολικά σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους για διάστημα που υπερβαίνει τα 3 χρόνια. 


Σημειώνεται δε πως η πληρωμή των αναδρομικών για τους περισσότερους, αν όχι για όλου είναι ανελαστική. Δηλαδή ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει διαφορές που προέκυψαν στα ποσά των συντάξεών τους χωρίς να χρειαστεί καμία νομοθετική ρύθμιση ή Υπουργική Απόφαση. Κάποιες πληρωμές (επανυπολογισμοί και παράλληλη ασφάλιση) θα ολοκληρωθούν ως τις αρχές του 2024, ενώ τα πολλά αναδρομικά θα «τρέξουν» από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά.


Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι 6 κατηγορίες συνταξιούχων που θα περάσουν από το ταμείο του ΕΦΚΑ για να πληρωθούν τα χρωστούμενα στις συντάξεις τους είναι:


1.Απόστρατοι για κύριες συντάξεις: Δικαιούνται αναδρομικά από 1ης/1/2021 στις κύριες συντάξεις από τον επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093. Η μείωση του νόμου 4093 καταργήθηκε από τα μερίσματά τους από την 1η/1/2021 και τώρα, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ που αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», θα πρέπει να επανυπολογιστεί η κράτηση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσό των μερισμάτων στο άθροισμα. Ο επανυπολογισμός της κράτησης στις κύριες συντάξεις θα γίνει από 1ης/1/2021 και αναμφίβολα για δεκάδες χιλιάδες απόστρατους τα ποσοστά της μείωσης θα πέσουν από 15% σε 10% και από 10% σε 5% και θα επέλθει αύξηση της παλιάς σύνταξης.


2.Συνταξιούχοι με εκκρεμή επανυπολογισμό κύριας σύνταξης: Υπάρχουν περίπου 50.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν δει ακόμα τις αυξήσεις συντάξεων από τον επανυπολογισμό σύνταξης με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος Βρούτση από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω. Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019. Περισσότερο κερδισμένοι είναι όσοι βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016, καθώς περιμένουν αυξήσεις ως και 150 ευρώ με αναδρομικά πάνω από 7.000 ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί παλαιοί συνταξιούχοι που περιμένουν ακόμη τον πρώτο επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.


3.Συνταξιούχοι από Ταμεία τραπεζών ή και ΔΕΚΟ με αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις για τις οποίες, παρότι πλήρωσαν αυξημένες εισφορές, εντούτοις τα τελικά ποσά που πήραν υπολογίστηκαν χωρίς την προσαύξηση 0,075% που προβλέπει ο νόμος για κύριες αλλά και για επικουρικές συντάξεις, στις οποίες πληρώθηκαν μεγαλύτερες εισφορές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά την 1η/1/2015 και είχαν καταβάλει ως ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές από το 20% για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική.


4.Συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση που εξήλθαν μετά τις 13/5/2016: Στην κατηγορία αυτή υπάρχει κινητικότητα από τον ΕΦΚΑ και τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι παίρνουν αναδρομικά από την προσαύξηση που καθυστέρησαν να πάρουν για τα χρόνια ασφάλισης που είχαν στο δεύτερο Ταμείο τους ως το 2016. Τα ποσά της προσαύξησης, ανάλογα με τα χρόνια παράλληλης ασφάλισης ως το 2016, φτάνουν και στα 800 ευρώ το μήνα, ενώ τα αναδρομικά ξεπερνούν και τις 25.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως γιατροί και μηχανικοί με διπλή ασφάλιση σε ΤΣΑΥ και Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ, αλλά και ΙΚΑ, με παράλληλη ασφάλιση ΟΑΕΕ κ.ά.


5.Συνταξιούχοι με αναδρομικά από περικοπές 11 μηνών σε επικουρικές και Δώρα: Περίπου 350.000 είναι οι δικαιούχοι που θα τα εισπράξουν ό,τι και αν γίνει, καθώς έχουν εκκρεμείς δίκες που βγάζουν έστω και καθυστερημένα αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τερματίσει την αναμονή τους επισπεύδοντας μέσω των δικαστικών συμβουλίων τις υποθέσεις που εκκρεμούν και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους σε έναν χρόνο.Εντός του 2024 είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί, όπως εξίσου πιθανό είναι να πληρωθούν για τις ίδιες περικοπές με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 800 ευρώ και όσοι δεν έχουν κάνει δικαστικές προσφυγές.


6. Συνταξιούχοι Δημοσίου με μειώσεις διετίας από την ΕΑΣ. Δικαιούχοι είναι περίπου 300.000 συνταξιούχοι και σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποφάσισε ότι η κράτηση ΕΑΣ είναι αντισυνταγματική για τα έτη 2017 και 2018, τα ποσά που κρατήθηκαν από τις συντάξεις για αυτό το διάστημα θα πρέπει να επιστραφούν σε όλους.


Πολλοί συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός στη σύνταξη, αλλά είναι λάθος. Ποιος φταίει και τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;


Οι λάθος επανυπολογισμοί συντάξεων προέκυψαν κατά την ηλεκτρονική μεταφορά των δεδομένων των συνταξιούχων από τα παλιά Ταμεία στον ΕΦΚΑ. Στη… διαδρομή ξεχάστηκαν χρόνοι ασφάλισης ή και αποδοχές, με αποτέλεσμα να γίνουν επανυπολογισμοί με ελλιπή στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και συνταξιούχοι που ο πρώτος επανυπολογισμός έγινε λάθος και ακολούθησε λάθος και ο δεύτερος!


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λάθη είναι ότι πολλές συντάξεις υπολογίστηκαν μόνον με τα έτη και απαλείφθηκαν οι μήνες. Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο του ΤΣΠΕΑΘ που βγήκε με 36 χρόνια ασφάλισης και 4 μήνες, και οι δύο επανυπολογισμοί (Κατρούγκαλου και Βρούτση) έγιναν με τα 36 χρόνια, χωρίς τους 4 μήνες. Το λάθος αυτό στερεί από τον εν λόγω συνταξιούχο κάπου 75 ευρώ από τη μηνιαία του σύνταξη, αλλά, παρά τις οχλήσεις του, ο τομέας ΕΤΑΠ-ΜΜΕ του ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε διόρθωση σύνταξης.


Αναδρομικά ως 4.004 ευρώ στις επικουρικές και ως 6.486 από την ΕΑΣ


Τα αναδρομικά στις επικουρικές αφορούν τους παλαιούς πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους, που έπαιρναν ήδη σύνταξη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως Μάιο του 2016 θα πρέπει να τους επιστραφούν οι περικοπές που επιβλήθηκαν στο ποσό σύνταξης και στα Δώρα ως αντισυνταγματικές.


Τα αναδρομικά ΕΑΣ αφορούν επίσης παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου πριν το 2016 και τα επιστρεφόμενα ποσά είναι για το διάστημα Φεβρουάριος 2017-Δεκέμβριος 2018. Από 1ης/1/2019 η ΕΑΣ θεωρείται συνταγματική και επιβάλλεται σε όλες τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν το ποσό των 1.400 ευρώ.


Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», τα αναδρομικά 11μήνου που θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο ανήκουν είναι:

Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ ή τράπεζας δικαιούνται αναδρομικά ως 4.004 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά ως 2.820 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ ανάλογα με το ποσό της επικουρικής δικαιούνται αναδρομικά ως 2.372 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι από άλλα Ταμεία (δικηγόρων, μηχανικών, εμποροϋπαλλήλων, αρτοποιών κ.λπ.) ανάλογα με το ποσό της επικουρικής δικαιούνται αναδρομικά ως 2.387 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι ΝΑΤ ανάλογα με το ποσό της επικουρικής δικαιούνται αναδρομικά ως 1.985 ευρώ.

Ως προς το Δημόσιο, οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη (μικτά) ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται αναδρομικά από την επιστροφή της ΕΑΣ για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018 από 575 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις ως 6.486 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365