Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Δουλειά και Χριστούγεννα: Οι θυσίες του μεροκάματου και η μελαγχολία των εορτών

Οι θυσίες του μεροκάματου και η μελαγχολία των εορτών

Μύρισε Χριστούγεννα και οι περισσότερες οικογένειες περιμένουν με λαχτάρα αυτές τις Άγιες μέρες για να ανταμώσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Αγγελική, την Κατερίνα, και τον Κώστα, οι οποίοι θα εργάζονται όταν οι υπόλοιποι θα απολαμβάνουν τη μαγεία των εορτών.


Η εργασία είναι μονόδρομος, όπως λένε καθώς θα αναγκαστούν να περάσουν τις γιορτές μακριά από τις οικογένειές τους και το εορταστικό τραπέζι.


Για τον Κώστα δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικη θαλπωρή καθώς η δουλειά του, τον θέλει επί ποδός. Εκτός από δύο χρονιές που σταμάτησε να εργάζεται στο χώρο της εστίασης όλα τα υπόλοιπο όπως και φέτος θα βρίσκεται στο πόστο του.


«Δούλευα παρα πολλά χρόνια στην εστίαση και για δυο χρόνια έκανα παύση. Δεν υπήρχε πιο ανακουφιστικό πράγμα να ξέρεις ότι στις γιορτές δεν θα δουλεύεις. Ήταν υπέροχο, μετά από τόσα χρόνια να κάθομαι και να απολαμβάνω τις γιορτές με την οικογένεια μου και τους φίλους μου.


Αναγκάστηκα να επιστρέψω στην εστίαση για οικονομικούς λόγους. Όταν μου έγινε η πρόταση παρότι ήταν δελεαστική και τη δέχτηκα το μοναδικό πράγμα που σκεφτόμουν ήταν ότι θα πρέπει πάλι τις ημέρες των γιορτών να δουλεύω.


Είναι στενάχωρο γιατί ενώ όλοι περιμένουν να έρθουν οι γιορτές, εγώ περιμένω να περάσουν γρήγορα για θα δουλεύω. Θα ήταν υπέροχο να μην λειτουργεί τίποτα εκείνες τις ημέρες, ακόμα και στο χώρο της εστίασης, σε έναν ιδανικό κόσμο», αναφέρει στο Dnews.


Η Αγγελικη είναι νοσηλεύτρια. Για εκείνη η γιορτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σίγουρα η έλλειψη στιγμών με τους δικούς της είναι ένα δύσκολο κομμάτι, ωστόσο το να περνάει χρόνο με ασθενείς που νοσηλεύονται της κάνουν να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο τη ζωή.


«Για κάποιους μπορεί να είναι δύσκολο για μένα είναι διαφορετικά. Παρά τη φύση της δουλειά μας, όλοι είναι σε γιορτινή διάθεση, με αποτέλεσμα να μην με επηρεάζει αρνητικά. Σίγουρα θα ήθελα να βρίσκομαι και με την οικογένεια μου, ωστόσο είναι μακριά και αυτό με βοηθάει.


Όταν σου δίνεται η δυνατότητα να είσαι δίπλα με ασθενείς που περνάνε τις γιορτές σε ένα νοσοκομειο, γίνεσαι εσύ η οικογένεια τους και να εκτιμήσεις περισσότερο τις στιγμές στη ζωή».


Η Κατερίνα εκφράζει στο Dnews, τα έντονα και κατά κύριο λόγο αρνητικά συναισθήματα που βιώνει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού ως ιδιοκτήτρια πρακτορείου είναι υποχρεωμένη να δουλεύει.


«Όταν εργάζομαι στις γιορτές βιώνω αντιφατικά συναισθήματα μεγάλης έντασης και αυξημένα ποσοστά μελαγχολίας θα έλεγα. Αισθάνομαι πως στερούμε τη χαρά και τη θαλπωρή της οικογένειας και των φίλων. Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις τις γιορτές. Δεν σταματάς να βιώνεις την ρουτίνα της καθημερινότητας αφού στέρησε μια ευχάριστη νότα την περίοδο των ερωτών», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365