Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Τα στιλό και τα μολύβια ξεχνιούνται και μαζί με αυτά ξεχνούν... και οι μύες να δουλεύουν

Η γραφή δεν είναι μία έμφυτη ιδιότητα, καθώς τη μαθαίνουμε και την εξασκούμε με τα χρόνια

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, και έχουμε «ξεχάσει» να γράφουμε. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μύες των χεριών, καθώς αυτοί όπως φαίνεται «ξεχνούν».


Όλο και περισσότεροι νέοι οι οποίοι αμέσως μετά το σχολείο σταμάτησαν να γράφουν με το χέρι, δηλώνουν πλέον πως δυσκολεύονται πολύ να κρατήσουν χειρόγραφες σημειώσεις.


Η γραφή δεν είναι μία έμφυτη ιδιότητα, καθώς τη μαθαίνουμε και την εξασκούμε με τα χρόνια.


Οι μύες που χρησιμοποιούνται για να γράψουμε, όπως κάθε μυς στο σώμα μας, είναι δυνατόν να ατονήσουν.


Εχει όμως μεγάλη σημασία να τους εξασκούμε τακτικά, καθώς και να φροντίζουμε να κρατάμε το γράψιμο στην καθημερινότητά μας καθώς, σύμφωνα με έρευνα είναι ευεργετικό για τη μνήμη μας.


Η σύνδεση του μυαλού με το χέρι είναι ισχυρότερη όταν γράφουμε από ό,τι όταν πληκτρολογούμε.


«Όταν σημειώνεις κάτι χειρόγραφα, το καταλαβαίνεις βαθύτερα και η πληροφορία διατηρείται στη μνήμη σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δηλώνει στην Washington Post η Πάουλα Χάινριχερ, εργοθεραπεύτρια στον παγκόσμιο οργανισμό Learning Without Tears, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή».


Επιπλέον, ευρεία ανάλυση ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων του 2020 στις ΗΠΑ έδειξε πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που κρατούσαν σημειώσεις σε τετράδια, έπαιρναν καλύτερους βαθμούς και κατανοούσαν καλύτερα τις παραδόσεις σε σχέση με εκείνους και εκείνες που χρησιμοποιούσαν λάπτοπ ή και κινητά στα αμφιθέατρα.


Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους τρεις μυς που σχετίζονται με τη γραφή.


Ο μυς που χρησιμοποιούμε για να κινήσουμε τον αντίχειρα εργάζεται υπερβολικά στους ανθρώπους που πληκτρολογούν συνεχώς στο smartphone, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμη και τραυματισμοί.


Αντίθετα, οι μύες των δύο επόμενων δακτύλων δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο στη χρήση του κινητού. Αυτό μακροπρόθεσμα κάνει το πιάσιμο μιας πένας «δύσκολο άθλημα».


Εφόσον δεν σκοπεύουμε να βγάλουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν μικρά κινητά, ώστε να μην τεντώνεται υπερβολικά ο αντίχειρας, λελογισμένη χρήση των κινητών ειδικά στις μικρές ηλικίες και συχνές ασκήσεις με τα δάχτυλα όπως το «στρετς της προσευχής» κατά το οποίο ενώνουμε τις παλάμες μας με τα δάχτυλα προς τα πάνω και πιέζουμε αμφίδρομα ώστε να τεντωθεί ο καρπός.


Όταν σημειώνει κάποιος χειρογράφως, καταλαβαίνει καλύτερα το νόημα και η πληροφορία διατηρείται στη μνήμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365