Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Πότε είναι οι Ευρωεκλογές 2024

Τονίζεται ότι οι Ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια
Στις Ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2024. Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Τονίζεται ότι οι Ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια, και πώς οι τελευταίες Ευρωπαϊκές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019.

Ποιες εξουσίες έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και υποστηρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κράτος δικαίου.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογή. Ο συνολικός αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 συν τον πρόεδρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 705 ευρωβουλευτές.


Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογές και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειάς του, όπου συνεδριάζουν όλοι οι ευρωβουλευτές, το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει Πρόεδρο. Σε επόμενη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365