Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

«Ωρολογιακή βόμβα» η υπογεννητικότητα: Τρία στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα δεν έχουν παιδί

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαίνομενο της υπογεννητικότητας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα: Μόλις ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη χώρα μας έχει παιδί.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, όπου από τα περίπου 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, πάνω από τα 3 εκατομμύρια δεν έχουν κανένα παιδί.


Την ίδια ώρα, ένα μόνο παιδί υπάρχει σε λιγότερα από 580.000 και δύο παιδιά σε λιγότερα από 400.000 νοικοκυριά. Τρία ή παραπάνω παιδιά υπάρχουν, τέλος, σε λιγότερα από 170.000 νοικοκυριά.


Συνολικά στην ΕΕ το 2022 υπήρχαν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ελαφρώς λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών (24,3%) περιελάμβαναν παιδιά. Περίπου το 10% των νοικοκυριών περιελάμβανε είτε 1 παιδί (12,1%) είτε 2 παιδιά (9,3%), ενώ μόνο το 3,0% των νοικοκυριών της ΕΕ περιελάμβανε 3 παιδιά ή περισσότερα.


Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,9% μεταξύ 2012 και 2022. Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1 παιδί μειώθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) την ίδια περίοδο.


Τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (33,9%), την Ιρλανδία (32,2%) και την Κύπρο (30,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και την Ολλανδία (21,8%). 



Οι περισσότεροι που κάνουν παιδιά μένουν στο... ένα

Για τα νοικοκυριά με παιδιά, τα νοικοκυριά με 1 παιδί ήταν τα πιο κοινά στην ΕΕ.


Πιο αναλυτικά, σχεδόν τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν 1 παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε 2 παιδιά και το 12,4% περιελάμβανε 3 ή περισσότερα παιδιά.


Τα νοικοκυριά με 1 παιδί ήταν τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ολλανδία, όπου τα νοικοκυριά με 2 παιδιά είχαν υψηλότερο ποσοστό. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά ήταν με 1 παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.


Τα νοικοκυριά με 3 ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό τους μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά κυμαινόταν από 22,3% στην Ιρλανδία, 21,2% στη Σουηδία και 19,0% στη Φινλανδία, έως 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.


1 σχόλιο:

  1. τα αποτελέσματα της δήθεν δωρεάν υγείας ,παιδείας και η καλοπέραση στους διορισμούς έφεραν αυτά τα αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365