Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Η προϋπόθεση για 10.000 ευρώ, Ε2 και συμβόλαιο «δείχνουν» τους δικαιούχους

Η προϋπόθεση για 10.000 ευρώ, Ε2 και συμβόλαιο «δείχνουν» τους δικαιούχους

Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα αρμοδιότητας της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη η δαπάνη θα καλύπτεται σε ποσοστό έως 40%, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης οικογενειακό όριο εισοδήματος 40.000 ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews στην υπουργική απόφαση θα ορίζεται ότι για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές.


Όπως ανέφερε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη «θέλουμε ένας ιδιοκτήτης που έχει ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικά και έχει ακίνητη περιουσία 300.000€ να προχωρήσει στην ανακαίνιση μέχρι 10.000€ . Εμείς θα επιδοτήσουμε τη συγκεκριμένη ανακαίνιση έως το 40% αφού όμως το ακίνητο μισθωθεί για 3 χρόνια»


Ο όρος τίθεται για να αποφευχθεί το ακίνητο να διατεθεί μετά την ανακαίνιση του για Airbnb


Το πρόγραμμα θα τρέξει με πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενους από το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό θα έχει ορίζοντα μέχρι να ουσιαστικά να τελειώσουν τα χρήματα".

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στέγαση και ήδη κάθε μήνα καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους – νέους εργαζόμενους, οικογένειες κλπ – το επίδομα στέγασης που ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο δόθηκαν σε 244.976 δικαιούχους 29.704.339 ευρώ για το συγκεκριμένο επίδομα.


Πρόγραμμα Ανακαινίζω- Ενοικιάζω


Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα συμβάλει ατον εκσυγχρονισμό περίπου 12.500 κατοικιών και την επιδότηση θα την λάβουν νέοι έως 39 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:


1.Tο "Εξοικονομώ για Νέους".


Στο "Εξοικονομώ για Νέους" οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.


2.Tο "Ανακαινίζω για Νέους".


Στο "Ανακαινίζω για Νέους" που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το "Εξοικονομώ", αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.


Στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω – Νοικιάζω” συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.


Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.


Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φθάνει στο 40% με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.


Το πρόγραμμα το οποίο χωρίζεται σε δύο «κομμάτια» το «Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω», για να λάβει κάποιος χρήματα για ανακαίνιση θα πρέπει να έχει ενταχθεί πρώτα στο «Εξοικονομώ». Έτσι, η όποια παρέμβαση γίνει μέσω του προγράμματος θα πρέπει να στοχεύει σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο.


Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ», προβλέπονται οι εξής κατηγορίες παρεμβάσεων:


Κουφώματα – συστήματα σκίασης – αερισμός

Θερμομόνωση

Συστήματα θέρμανσης – ψύξης

Συστήματα παροχής ΖΝΧ

Λοιπές παρεμβάσης εξοικονόμησης (smarthome, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές)

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του «Ανακαινίζω», προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού κλπ. όπως προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαρίων, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασιών που δεν καλύπτονται από το «Εξοικονομώ».


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:


Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,

Ανακαίνιση κουζίνας,

Aντικατάσταση πόρτας εισόδου

Aντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

Aντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων

Επιχρίσματα

Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων

Επισκευές δομικών στοιχειών


Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης Για κάθε επιλέξιμη κατοικία του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση.


Όσοι νέοι επιλεγούν θα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 10.000 ευρώ ή έως 40% των δαπανών, εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, για να φτιάξουν το παλιό τους σπίτι και να το αξιοποιήσουν είτε οι ίδιοι, καλύπτοντας τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε να το διαθέσουν προς ενοικίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365