Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι, η Δύση ζητά από τη Ρωσία να λογοδοτήσει

Οι Δυτικοί ζητούν από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατό του

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Ρωσίας, έχει προκαλέσει σοκ και αντιδράσεις σε πολλά μέρη του κόσμου.


Οι Δυτικοί ζητούν από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατό του και έχουν κατηγορήσει το ρωσικό καθεστώς για την ευθύνη του.


Οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα ότι οι πολίτες και οι ηγέτες του κόσμου δεν θα αφήσουν ανενόχλητο τον θάνατο του Ναβάλνι.


Είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη και διαφανής έρευνα για τον θάνατό του, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνθήκες και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.


Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αντιφρονούντα.


Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Πούτιν, δολοφόνε" και "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ". Στο Βερολίνο, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στη ρωσική πρεσβεία και φώναζαν "Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη", όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο.


Στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία.


Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Ναβάλνι και τον χαρακτήρισαν "σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης".


Παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνουν διαδηλώσεις, άνθρωποι έκαναν ουρές για να αφήσουν ένα λουλούδι σε πολλές ρωσικές πόλεις στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες.


Σε κανάλια στο ρωσικό Telegram, αναφέρθηκαν συλλήψεις σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε πράξεις διαμαρτυρίας.


Ο Αλεξέι Ναβάλνι, 47 ετών, εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για "εξτρεμιστική δράση" σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό κύκλο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στη φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.


Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, αναφέροντας σε λακωνική τους ανακοίνωση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον ανανήψουν.


"Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο", ανέφερε η ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. "Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση", πρόσθετε.


Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους του, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον "παππού κρυμμένο στο καταφύγιο".


Στη δίκη του για "εξτρεμιστική δράση" κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως "τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα".


Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν απουσία αντιπάλου και αντιπολίτευσης.

1 σχόλιο:

  1. Μη τα πιστεύεται όλα συμπολίτες μου από πολύ πολύ έγκυρη πηγή μάλλον ζεί και το κάνουν αυτό τα ΜΜΕ για να ρίξουν τον Πούτιν και διαλύσουν τη Ρωσία η οποία είναι και βέβαια ο τελευταίος βράχος που τους αντιστέκεται, όλοι μα όλοι οι άλλοι " έχουμε "υποταχθεί καιρό τώρα...ο Κανένας 10...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365