Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Έχασες ή σου έκλεψαν το δίπλωμα οδήγησης - Πώς μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα κλικ

Πώς μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα κλικ

Μόλις λίγα λεπτά διαρκεί η αντικατάσταση της άδειας οδήγησης, με την όλη διαδικασία να γίνεται άκοπα, μέσω του κινητού τηλεφώνου σου.


Μόνο ευχάριστη δεν είναι για έναν οδηγό η απώλεια του δίπλωματος οδήγησης, δεδομένου ότι του στερεί το δικαίωμα να κάθεται πίσω από το τιμόνι.


Από την άλλη, η απώλεια της άδειας οδήγησης δεν πρέπει να προβληματίζει τον οδηγό, εφόσον έχει φροντίσει να το «κατεβάσει» στο κινητό του, σε ψηφιακή μορφή, στο Gov.gr Wallet, μιας και αυτό ισοδυναμεί με το φυσικό έγγραφο.


Τι γίνεται, ωστόσο, στην περίπτωση που ο οδηγός είχε αμελήσει να εφοδιαστεί με το ψηφιακό δίπλωμα; Η μοναδική επιλογή είναι να το αντικαταστήσει.



Πρόκειται για μια διαδικασία που πλέον είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, με μόλις λίγα κλικ. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να εισέλθει στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα auto.gov.gr (πατήστε εδώ) που δημιουργήθηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των οδηγών.


Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις


Μόλις εισέλθεις στο auto.gov.gr επιλέγεις «Αντίγραφο Άδειας Οδήγησης λόγω κλοπής/απώλειας». Εν συνεχεία επιλέγεις την Περιφέρεια και ακολούθως εισέρχεσαι στην υπηρεσία συμπληρώνοντας τους προσωπικούς κωδικούς σου στο Taxisnet.



Προχωράς σε υπεύθυνη Δήλωση, συμπληρώνοντας ξανά την Περιφέρεια, τον Δήμο και τη Διεύθυνη κατοικίας σου και επιλέγοντας τον λόγο που επιθυμείς να αντικαταστήσεις την άδεια οδήγησής σου (απώλεια ή κλοπή).



Εν συνεχεία πρέπει να επισυνάψεις φωτογραφία και δείγμα της υπογραφής σου (δίνεται δυνατότητα χρήσης του myphoto). Αποδεκτές μορφές είναι jpg και jpeg, με μέγιστο μέγεθος αρχείου 3MB.



Τέλος πρέπει να να καταβάλεις το κατάλληλο παράβολο και να συμπληρώσεις το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο, όπως και το κινητό σου τηλέφωνο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβεις ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.


Την άδεια την παραλαμβάνεις εσύ ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σου από την Περιφέρεια.


Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, αντί να μπεις στο auto.gov.gr μπορείς να κατευθυνθείς στo gov.gr (πατήστε εδώ). Σε αυτή την περίπτωση επιλέγεις «Πολίτης και Καθημερινότητα» -> «Μετακινήσεις» -> «Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής απώλειας».


Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή που περιγράψαμε παραπάνω.


Πηγή: carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365