Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η περιοχή της Ελλάδας με τον «αιώνιο» πάγο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το βίντεο

Σε αυτή την κρυψώνα της οροσειράς, το χιόνι δεν λιώνει ούτε τον Αύγουστο.


Η δολίνη του Μαινάλου

Ο όρος δεν είναι τοπωνύμιο. «Δολίνες» ονομάζονται τα φυσικά σχηματισμένα κοιλώματα που συνήθως εντοπίζονται σε οροπέδια, και έχουν την ιδιότητα να «παγιδεύουν» το κρύο, καθώς συσσωρεύουν τον κρύο αέρα που είναι πιο βαρύς από τον θερμό.



Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από ψηλές ράχες, που τους απομονώνουν από την ευρύτερη κυκλοφορία του αέρα. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες.


Μια τέτοια δολίνη βρίσκεται στην Κεχρωτή του όρους Μαίναλο του νομού Αρκαδίας, νότια από τη Βυτίνα. Από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί στη δολίνη αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Αιώνιος πάγος

Η εν λόγω δολίνη έχει υψόμετρο βάσης 1.613 μέτρα και υψόμετρο χείλους 1.646 μέτρα, ενώ περικλείεται από ράχες με υψόμετρο 1.700-1.800 μέτρα. Απίστευτες είναι οι καταγραφές των ελαχίστων θερμοκρασιών στην Κεχρωτή από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017.


Αποτελεί πραγματικά μία περιοχή αιώνιου πάγου, αφού η μόνη άνω του μηδενός ελάχιστη θερμοκρασία στην περιοχή καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012, μόλις στους 1,8 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι εντυπωσιακές, με την χαμηλότερη να σημειώνεται τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, στους -35,3 βαθμούς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365