Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η ιστορία του «Αγίου Βαλεντίνου» και η σύνδεση με τους ερωτευμένους

Η ιστορία του «Αγίου Βαλεντίνου» και η σύνδεση με τους ερωτευμένους

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου και έχει συνδεθεί παγκοσμίως με την ημέρα των ερωτευμένων. Ποια όμως είναι η ιστορία του;

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Βαλεντίνος θεωρείται ο προστάτης των ζευγαριών.


Η ιστορία του λέει ότι ήταν ένας ιερωμένος που ζούσε στην Umbria της κεντρικής Ιταλίας ή στη Ρώμη κατά τον 3ο αιώνα.


Πρόκειται για έναν ιερέα που παντρεύε ζευγάρια Χριστιανών κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος τον ανακάλυψε και τον καταδίκασε σε θάνατο. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, κατά τη διάρκεια της φυλακίσης του, ο Βαλεντίνος θεράπευσε την τυφλή κόρη του δικαστή Αστέριου και λίγο πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα που υπογράφηκε ως «ο Βαλεντίνος σου».


Η γιορτή της 14ης Φεβρουαρίου συμπίπτει με την ημερομηνία της εκτέλεσής του στη via Flaminia της Ρώμης.


Η επέτειος από την εκκλησία για του Αγίου Βαλεντίνου απέκτησε το σημερινό της περιεχόμενο πολύ αργότερα.


Ο ποιητής Τζέφρι Τσόσερ αναφέρει τον Άγιο Βαλεντίνο σε ένα ποίημα που έγραψε τον ύστερο Μεσαίωνα, κατά την εποχή που η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα ήταν σε ακμή.


Ο ποιητής Τζέφρι Τσόσερ αναφέρει τον Άγιο Βαλεντίνο σε ένα ποίημα που έγραψε τον ύστερο Μεσαίωνα, κατά την εποχή που η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα ήταν σε ακμή.


Στον 18ο αιώνα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθιερώθηκε στην Αγγλία ως περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν δώρα, λουλούδια και ευχετήριες κάρτες.


Έτσι είναι, η συγκεκριμένη μέρα, εκτός από τις προφανείς εκδηλώσεις αγάπης, φέρει μια μακρά και πολυτάραχη ιστορία. Είναι μια μέρα που σε καλεί να ζήσεις κάθε στιγμή σου με αγάπη και να δημιουργείς μοναδικές στιγμές με τους αγαπημένους σου.


Οι 16 παραδόσεις ανά τον κόσμο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

1. Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου σημειώνει το δημοσίευμα του Woman’s day. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ημέρα προέρχεται από τα Λουπερκάλια (Lupercalia), μια από τις παλιότερες παγανιστικές ρωμαϊκές γιορτές στις 15 Φεβρουαρίου, προς τιμήν του Λούπερκου, μιας πρωτόγονης θεότητας που ευλογούσε τη γονιμότητα.


Η δεύτερη θεωρία είναι ότι ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' απαγόρευσε στους νέους άνδρες να παντρεύονται o ιερέας Βαλεντίνος αψήφησε την απαγόρευση και τέλεσε μυστικούς γάμους. Για την ανυπακοή του, εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο έτος 270 μΧ.


2. Το 496 μΧ., ο Πάπας Γελάσιος Α΄ έκανε τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου επίσημη αργία.

Μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού το 1969, ο Πάπας Παύλος ΣΤ' αποφάσισε να αφαιρέσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το ημερολόγιο των μεγάλων εορτών, επειδή δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτόν.


3. Ο πρώτος γνωστός επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 14 Φεβρουαρίου 1400, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ΣΤ' ίδρυσε το La cour amoureuse, ή αλλιώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγάπης. Τα μέλη του δικαστηρίου ήταν μόνο γυναίκες και συνεδρίαζε για διαζύγια, απιστία και την ενδοοικογενειακή βία.


4. Η παλαιότερη καταγραφή ενός Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα ποίημα που έγραψε ο δούκας της Ορλεάνης, Κάρολος, στη σύζυγό του όταν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου το 1415, στο οποίο αναφέρεται στη σύζυγό του ως «Βαλεντίνος».


5. Το 1537, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Η' κήρυξε επίσημα την 14η Φεβρουαρίου ως αργία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου με βασιλικό καταστατικό. Ήταν ο μονάρχης που είχε έξι γυναίκες: μία πέθανε, μία επέζησε, δύο χώρισε και δύο αποκεφάλισε.


6. Οι Αγγλίδες πίστευαν ότι τα φύλλα δάφνης έφερναν καλή τύχη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στη δεκαετία του 1700, οι Αγγλίδες βάζανε πέντε φύλλα δάφνης στα μαξιλάρια τους -ένα στο κέντρο και τέσσερα στις γωνίες - τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να δουν τους μελλοντικούς συζύγους.


7. Ο βασιλιάς Κάρολος Β' της Σουηδίας μετά από ένα ταξίδι στην Περσία στις αρχές του 1700, ξεκίνησε την παράδοση της αποστολής λουλουδιών. Σημειωτέον τα τριαντάφυλλα είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών για την ημέρα αυτή.


8. Ο Ρίτσαρντ Κάντμπερι (Richard Cadbury) παρουσίασε το πρώτο κουτί σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1868.


9. Κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η πόλη της Βερόνα στην Ιταλία λαμβάνει χιλιάδες γράμματα που απευθύνονται στην Ιουλιέτα. Εθελοντές απαντούν σε κάθε γράμμα και απονέμουν το βραβείο «Cara Giulietta» («Αγαπητή Ιουλιέτα») στον συγγραφέα του πιο ρομαντικού γράμματος.


10. Στην Ιαπωνία, λόγω ενός μεταφραστικού λάθους που έγινε από μια εταιρεία σοκολάτας, μόνο οι γυναίκες αγοράζουν σοκολάτα και δώρα για τους αγαπημένους τους στις 14 Φεβρουαρίου.


11. Για την Γκάνα, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σοκολάτα.


12. Τα ρομαντικά ζευγάρια στη Νότια Κορέα γιορτάζουν την ημέρα της αγάπης στις 14 κάθε μήνα.


13. Στην Ουαλία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν χειροποίητα ξύλινα κουτάλια, μία παράδοση του 16ο αιώνα.


14. Στη Δανία, ανταλλάσσουν χειροποίητες κάρτες με αποξηραμένους λευκούς γάλανθους (snowdrops). Θεωρείται ότι είναι οι πρώτοι που ανθίζουν κάθε χρόνο.


15. Στη Σλοβενία, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας από τους προστάτες της άνοιξης. Η ημέρα σηματοδοτεί την πρώτη μέρα εργασίας στα χωράφια για το νέο έτος.


16. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολλά για την αγάπη. Σε μια έκθεση από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, αναμένεται να ξοδέψουν το ιλιγγιώδες ποσό των 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοσμήματα. Συνολικά το 2021 ξόδεψαν 21,8 δισ. δολάρια ενώ το 2022 αναμένεται να δαπανήσουν 23,9 δισ. δολάρια - καθιστώντας τη δεύτερη υψηλότερη χρονιά σε αγορές που έχει καταγραφεί. Επίσης σύμφωνα με το Hallmark, 145 εκατομμύρια ευχετήριες κάρτες ανταλλάσσονται κάθε χρόνο μόνο για την ημέρα αυτή στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365