Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Προσεχώς νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους δικαιούχους με φθηνά στεγαστικά δάνεια

Προσεχώς νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους δικαιούχους με φθηνά στεγαστικά δάνεια

Πόρους αναζητούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι τράπεζες προκειμένου να «τρέξει» πάλι το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, έχουν εκταμιευτεί 3.198 δάνεια για νέους έως 39 ετών και έχουν δοθεί ήδη 310 από τα 750 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών.


Το  πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο και γνώρισε μεγάλη απήχηση από τα νέα ζευγάρια με αποτέλεσμα να διοχετευτεί στην αγορά 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και το υπόλοιπο από τις τράπεζες. 

Το όφελος ήταν τριπλό από την ενεργοποίηση του προγράμματος. Από τη μία νέα ζευγάρια έως 39 ετών απέκτησαν τη δική τους κατοικία με εξαιρετικά προνομιακούς όρους και από την άλλη τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ενίσχυσαν τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε μα περίοδο που η ζήτηση ήταν στο «ψυγείο», λόγω της έκρηξης των επιτοκίων του ευρώ. Ταυτόχρονα, τονώθηκε και ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω των ανακαινίσεων που απαιτήθηκαν για τα περισσότερα από το εν λόγω ακίνητα. 


Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε επισημάνει το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα για τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου» και ότι θα διατεθούν  ακόμα 1,5 δισ. ευρώ για τον ίδιο στόχο αλλά με άλλα προγράμματα. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες πιέσεις για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, προκειμένου να τρέξει ένα νέο όμοιο πρόγραμμα ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους.   Το πρόγραμμα Σπίτι μου  προέβλεπε ότι στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια.


Το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.


Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

• Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία


• Έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς


• Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.


• Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής


• Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239). 


Το δάνειο για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και για το ποσοστό αυτού του δανείου δεν οφείλεται τόκος. Το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο. Εφόσον, ο δανειολήπτης είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος το δάνειο είναι άτοκο.


Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Χανίων. Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση, σε μια από τις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα τράπεζες, ώστε να κριθεί, κατ’ αρχήν, η επιλεξιμότητά του. Οι τράπεζες θα ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.


Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου, εντός 60 ημερών. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365