Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Σε 20 μέρες το έγκλημα παραγράφεται: Το ίχνος του νο1 Έλληνα καταζητούμενου που ξεγελούσε για χρόνια την αστυνομία

Ένας αγώνας δρόμου για απονομή δικαιοσύνης

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες απομένουν πριν παραγραφεί το αδίκημα για το οποίο καταζητείται ο Τζέιμς Δαλαμάγκας από το πολύ μακρινό 1999. Ο Έλληνας ομογενής εδώ και 25 χρόνια παραμένει άφαντος, με την αστυνομία της Αυστραλίας να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και να δίνει μεγάλη αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία θα οδηγήσει στη σύλληψή του.


Έχουμε συνηθίσει τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στον ελληνισμό του εξωτερικού να φιλοξενούν ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα ομογενών στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που μας κάνουν να φουσκώνουμε από περηφάνια για το πόσο καλά τα κατάφεραν στην ξενιτιά.



Ωστόσο η περίπτωση του Τζέιμς (ή Δημήτρη, κατά το ελληνικότερο) Δαλαμάγκα δεν ανήκει σε αυτές, όπως παρουσίασε πρόσφατα σε ρεπορτάζ του ο «ΣΚΑΪ»…


Ο ηλικίας 54 ετών σήμερα Ελληνοαυστραλός έγινε θέμα και απασχόλησε ακόμη και διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το CNN, καθώς κατηγορείται πως περίπου τέτοιες μέρες το 1999 είχε ενεργό ρόλο στην δολοφονία του επίσης ομογενούς, Γιώργου Γιαννόπουλου.


Το περιστατικό συνέβη το 1999 δηλαδή πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, τα οποία εφόσον συμπληρωθούν πριν την σύλληψη του (ακόμη) υπόπτου για το έγκλημα, Δαλαμάγκα, θα σημάνουν και την παραγραφή του αδικήματος, όπως προβλέπεται από τους νόμους της συγκεκριμένης χώρας της Ωκεανίας.


Κι αυτός είναι ο λόγος που έχουν κάνει τον Ελληνοαυστραλό να βρίσκεται στην διόλου περίοπτη θέση του να θεωρείται ο Νο. 1 καταζητούμενος της Αυστραλίας, με τις αστυνομικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου για την σύλληψή του προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται.



Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βρέθηκε στην Ελλάδα κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας καθώς θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο ο Τζέιμς Δαλαμάγκας να έχει βρει καταφύγιο στην πατρίδα μας. Βέβαια, είναι δεδομένο ότι πλέον διαφέρει κατά πολύ από τον άνθρωπο που θεωρείται ο δολοφόνος του Γιώργου Γιαννόπουλου, σε νυχτερινό κέντρο του Σύδνεϋ, μετά από καυγά που προηγήθηκε.


Γι’ αυτόν τον λόγο οι Αρχές έδωσαν και στην δημοσιότητα σκίτσο με το πως πιθανολογείται ότι θα μοιάζει σήμερα ο 54χρονος Δαλαμαγκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από περίπου 45 ημέρες, στην οποία συμμετείχε και η αδελφή του θύματος.



«Ο αδερφός μου αν μπορούσε να βοηθήσει όλο τον κόσμο, θα τον βοηθούσε. Και για αυτό είναι εκεί που βρίσκεται ημέρα, επειδή πήγε να βοηθήσει. Ο Γιώργος ήταν οικογενειάρχης, καλός πατέρας, σύζυγος και Έλληνας. Δεν υπάρχει μέρα που όλοι μας δεν τον σκεφτόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά η Τούλα Γιαννοπούλου, εκλιπαρώντας τους ομοεθνείς της και όχι μόνο ώστε να κάνουν ένα βήμα μπροστά εφόσον γνωρίζουν οτιδήποτε για την υπόθεση.



Πάντως αξιοποιώντας άλλες πληροφορίες από πηγές τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα, κλιμάκιο της αστυνομίας βρίσκεται στην Αθήνα και συνεργάζεται πολύ στενά με άνδρες της ασφάλειας, καθώς θεωρείται πλέον πιθανό ο φερόμενος ως δράστης να κρύβεται εντός της ελληνικής επικράτειας.


«Λάβαμε πληροφορίες ακόμα και την περασμένη εβδομάδα για κάποιο άτομο που μπορεί να μοιάζει με τον Δαλαμαγκα. Αστυνομικές πληροφορίες και στοιχεία από τους πολίτες στην Αυστραλία και εδώ στην Ελλάδα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βρίσκεται εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντονι Μπράιτον, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της χώρας.



Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια παγκόσμια έκκληση ώστε να προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο προκειμένου να συλληφθεί ο Τζέιμς Δαλαμάγκας πριν την συμπλήρωση 25ετίας η οποία αυτόματα θα σημάνει και την παραγραφή του φόνου.


Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από καταζητούμενος, είναι και επικηρυγμένος! Όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει ενεργή αμοιβή ύψους 200.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 123.000 ευρώ) για κάθε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στη λήξη αυτού του ανθρωποκυνηγητού, με την σύλληψη του ομογενούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365