Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια η ουγγιά

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του χρυσού

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του χρυσού έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ υπερβαίνοντας τα 2.200 δολάρια η ουγγιά, ενισχυμένη από την προοπτική να γίνουν φέτος μειώσεις των επιτοκίων, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες, Τετάρτη, από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).


Ο χρυσός έφθασε μέχρι τα 2.220 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ξεπερνώντας έτσι προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το Μάρτιο.


Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.


Τα ασιατικά χρηματιστήρια και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν σημαντική άνοδο και το δολάριο υποχώρησε αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά το 2024 παρά τον επίμονο πληθωρισμό.



ADVERTISEMENT

Αυτή η άνοδος της τιμής του χρυσού ενθαρρύνθηκε από ένα εξασθενημένο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικό αυτό το πολύτιμο μέταλλο ως καταφύγιο σε ένα πλαίσιο όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.


Οι μειώσεις των επιτοκίων ευνοούν επίσης το κίτρινο μέταλλο, το οποίο δεν δημιουργεί έσοδα, καθώς καθιστούν τις άλλες τοποθετήσεις λιγότερο ελκυστικές.


Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, ενώ προβλέπει τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στη διάρκεια του 2024.


Για το 2025, ωστόσο, η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed είναι λιγότερο αισιόδοξη, προβλέποντας άλλες τρεις μειώσεις –αντί για τέσσερις που προέβλεπε μέχρι πρότινος– ώστε τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο επίπεδο του 3,9%.


Παράλληλα, αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος της αμερικανικής οικονομίας στο 2,1% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365