Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Έρχονται μέτρα ανάσα για ρυθμισμένους οφειλέτες, ευχάριστα και με τον ακατάσχετο λογαριασμό

Έρχονται μέτρα ανάσα για ρυθμισμένους οφειλέτες, ευχάριστα και με τον ακατάσχετο λογαριασμό

Σχέδιο για προσωποποιημένες ρυθμίσεις οφειλών επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθεί και ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές κάθε φορά που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των οφειλών κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας.


Σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης, ενώ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.


Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει «κλειδώσει» η εφορία λόγω οφειλών.


Την ίδια στιγμή, σε όσους είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορολογαριασμών τους, η εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου.


Σήμερα η φορολογική αρχή μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.


Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται ο οφειλέτης να επισκεφτεί τη ΔΟΥ ή το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών όπως συμβαίνει σήμερα.


Ακόμη, προωθείται από τον Ιούνιο του 2024 αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Έτσι, σε περίπτωση που δεν εξοφλείται μία δόση η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365