Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο - Χαμηλότερα φέτος η Ελλάδα

Η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη που ανακοινώνεται κάθε χρόνο

Για μία ακόμη χρονιά, οι σκανδιναβικές χώρες κυριαρχούν στη λίστα με τα πιο ευτυχισμένα κράτη στον κόσμο και η Φινλανδία βρίσκεται στο Νο1 για έβδομη συνεχή φορά.


Η Ελλάδα υποχώρησε στην κατάταξη που ανακοινώνεται κάθε χρόνο για να σηματοδοτήσει την παγκόσμια ημέρα ευτυχίας. Από την 58η θέση που ήταν στην περσινή έκθεση, φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στο Νο64.


Για πρώτη φορά, φέτος η έκθεση περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, στους κάτω των 30 ετών, η Ελλάδα είναι η 53η χώρα στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Ανάμεσα στους άνω των 60 ετών, υποχωρεί στο Νο67.


Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώνονται σε πάνω από 140 χώρες. Η κατάταξη προκύπτει από το πώς αξιολογούν οι πολίτες κατά μέσο όρο τη ζωή τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση για το διάστημα από το 2021 έως το 2023.


Για την κατάταξη λαμβάνονται υπόψη έξι βασικοί παράμετροι: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική στήριξη, ελευθερία, γενναιοδωρία, προσδόκιμο υγιούς ζωής και αντιλήψεις για τη διαφορά.


Οι πιο ευτυχισμένες χώρες


Οι σκανδιναβικές χώρες κυριαρχούν στη συνολική κατάταξη ευτυχίας. Πίσω από τη Φινλανδία, στη δεύτερη θέση είναι η Δανία, η Ισλανδία είναι τρίτη, η Σουηδία τέταρτη και η Νορβηγία έβδομη.



Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πέμπτη θέση, αν και η χώρα είναι στην πρώτη δεκάδα από το 2022. Η έρευνα στο Ισραήλ έγινε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά στα πρώτα στάδια του πολέμου.


Οι ΗΠΑ που βρίσκεται στο Νο23 και η Γερμανία, που είναι στην επόμενη θέση, έπεσαν εκτός 20άδας εν μέρει εξαιτίας της αύξησης της ευτυχίας σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τσεχία (Νο18), τη Λιθουανία (Νο19) και τη Σλοβενία (Νο21). Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βρίσκονται εκτός 20άδας, από το 2012 που δημοσιεύεται η έκθεση.


Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του 2024


1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

11. Νέα Ζηλανδία

12. Κόστα Ρίκα

13. Κουβέιτ

14. Αυστρία

15. Καναδάς

16. Βέλγιο

17. Ιρλανδία

18. Τσεχία

19. Λιθουανία

20. Βρετανία


Η Λιθουανία η πιο ευτυχισμένη χώρα για τους κάτω των 30


Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η Λιθουανία είναι 19η φέτος στη συνολική λίστα, σε εκείνη ανάμεσα στους κάτω των 30 ετών είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα. Για τους άνω των 60 χρονών, η Λιθουανία είναι στη 44η θέση.


Δραματική είναι η διαφορά στις ΗΠΑ και τον Καναδά σε ό,τι αφορά το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτω των 30 ετών και των άνω των 60 χρονών. Για τους κάτω των 30, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση Νο62 και για τους 60 και άνω είναι στο Νο10. Ο Καναδάς είναι 58ος για τους νέους και όγδοος για τους άνω των 60 ετών.


Στον αντίποδα, η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι το Αφγανιστάν και ακολουθούν ο Λίβανος και το Λεσότο.


Αφγανιστάν

Λίβανος

Λεσότο

Σιέρα Λεόνε

Κονγκό

Ζιμπάμπουε

Μποτσουάνα

Μαλάουι

Εσουατίνι

Ζάμπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365