Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία!

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία!

ΗΠΑ και Γαλλία «οδηγούν» την «κούρσα» των εξοπλισμών, ενώ η Πολωνία προτείνει ελάχιστες στρατιωτικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών χωρών στο 3% του ΑΕΠ- Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», χωρίς κανένα πρόλογο:


Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αμερικανικές και γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες να αναδεικνύονται μεγάλες νικήτριες σε αυτήν την ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.


Η παραγωγή και πώληση εξοπλισμών πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς εντείνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Τα κράτη επιταχύνουν τις πολεμικές προετοιμασίες και είναι ενδεικτικό το κάλεσμα της Πολωνίας οι στρατιωτικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ να φτάσουν στο 3% του ΑΕΠ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη την περίοδο 2019 - 2023 κατέγραψαν αύξηση 94% σε σύγκριση με την πενταετία 2014 - 2018.


Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία αναδεικνύεται πλέον στον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο μετά την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.


Η δε Γαλλία αντικατέστησε την εμπόλεμη Ρωσία και μετατράπηκε στον δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγέα όπλων στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις εξαγωγές όπλων κατά 47%.


Οι χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία.


Συνολικά το εμπόριο όπλων διεθνώς έχει μειωθεί κατά 3,3%, αλλά οι εισαγωγές της Ευρώπης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το 55% των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ, ποσοστό αυξημένο κατά 30%.


Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους: Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17% παγκοσμίως και αντιστοιχούν στο 42% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, προμηθεύοντας με όπλα συνολικά 107 χώρες. Πρόκειται για έναν ακόμη αριθμό - ρεκόρ.


Η Ρωσία, για πολύ καιρό η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, δεν κατέχει πλέον τη θέση αυτή. Η Μόσχα έχει αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή όπλων, ωστόσο αυτό αφορά τις τεράστιες ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στην εξίσωση των εξαγωγών μπαίνουν και οι «δυτικές» αντιρωσικές κυρώσεις. Η Ρωσία κατέγραψε μείωση των εξαγωγών της κατά 53% από το 2014 ως το 2023. Το 2019 εξήγαγε σε 31 χώρες, ενώ το 2023 σε 12, βασικοί δε αγοραστές είναι η Ινδία και η Κίνα.


Η «μάχη» της παραγωγής πυρομαχικών

Η Ρωσία παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ένα βασικό πλεονέκτημα ενόψει της νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που αναμένεται μέσα στο 2024.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού τον μήνα, ή περίπου 3 εκατ. τον χρόνο. Συλλογικά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μόνο 1,2 εκατ. βλήματα ετησίως για να τα στείλουν στο Κίεβο, δήλωσε στο CNN Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.


Ο αμερικανικός στρατός έθεσε ως στόχο να παράγει 100.000 πυρομαχικά πυροβολικού τον μήνα μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο στόχος είναι πλέον ανέφικτος, καθώς τα 60 δισ. δολάρια για το νέο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία έχουν «μπλοκαριστεί» εδώ και μήνες στο Κογκρέσο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού την περασμένη βδομάδα.


Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σε έκθεσή τους προς τη Γερουσία, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, προειδοποιούν ότι στο πεδίο της μάχης «η δυναμική αλλάζει ολοένα και περισσότερο προς όφελος της Μόσχας», καθώς το Κίεβο δεν λαμβάνει εδώ και δυο μήνες βοήθεια από τις ΗΠΑ.


Ο διευθυντής της CIA Ουίλ. Μπερνς, κατά τη χτεσινή ετήσια ακρόασή του από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις Παγκόσμιες Απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ, είπε ότι «όλο αυτό (στην Ουκρανία) έχει συνέπειες στα αμερικανικά συμφέροντα που συνδυάζονται... ευθέως με τα συμφέροντά μας στον Ινδο-Ειρηνικό».


Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων άρχισαν χτες να συλλέγουν υπογραφές για μια πιθανή προσπάθεια να παρακάμψουν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, Μ. Τζόνσον, και να επιβάλουν ψηφοφορία για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».


Χτες, στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, για το Κίεβο, με αξιωματούχους να λένε ότι εξασφαλίστηκαν χρήματα μέσω εξοικονόμησης που έγινε σε συμβόλαια όπλων.


Η Δανία ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια με συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά «Caesar» στην Ουκρανία, αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων.


«Τώρα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο παραγωγής», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Εκτιμάται πως η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 10.000 βλήματα τη μέρα, σε σύγκριση με μόλις 2.000 από την ουκρανική πλευρά.


Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, απηύθυνε έκκληση προχτές για «ενίσχυση της πολεμικής μας βιομηχανίας και της τεχνολογικής βάσης», τονίζοντας ότι «είναι προαπαιτούμενο αν θέλουμε να δυναμώσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον».


Ο Μπορέλ επισήμανε ακόμη ότι μετά από δύο χρόνια υψηλής έντασης πολέμου στην Ουκρανία τα στρατιωτικά αποθέματα των κρατών της ΕΕ αδειάζουν και «η σύγκρουση μετατρέπεται από έναν πόλεμο αποθεμάτων σε πόλεμο παραγωγής».


Πολωνία: Προτείνει στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ των χωρών του ΝΑΤΟ

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Πολωνός Πρόεδρος, A. Ντούντα, επανέφερε την πρόταση οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους από το 2% σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ τους, δίνοντας «σαφή και τολμηρή απάντηση στη ρωσική επίθεση». Η Βαρσοβία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα δαπανήσει το 4% του ΑΕΠ της στην Αμυνα.


Ο Ντούντα, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας του, Ντ. Τουσκ, είχαν χτες συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την 25η επέτειο της εισδοχής της Πολωνίας - όπως και της Τσεχίας και της Ουγγαρίας - στο ΝΑΤΟ.


Ο Πολωνός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στις απειλές» που προβάλλουν «για την παγκόσμια ασφάλεια».


Νωρίτερα ο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από την επίσκεψη των Πολωνών αξιωματούχων, έκρινε ότι δεν είναι ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ στα σύνορα της Πολωνίας. Στη χώρα βρίσκονται ήδη περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.


Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας - η οποία φέτος αναμένεται να πιάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ - βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα, καθώς το προσωπικό τους γερνάει και πασχίζουν για να στρατολογήσουν νέο, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε χτες στο Κοινοβούλιο.


Παρά την ανακοίνωση που έκανε το 2022 ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, για ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτές εξακολουθούν να έχουν μεγάλα «κενά προσωπικού», ελλείψεις εξοπλισμού και προβλήματα στις υποδομές, σύμφωνα με την Εύα Χεγκλ, επίτροπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.


Μάλιστα, οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί, καθώς η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία όπλα από τα αποθέματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365