Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν τον φόρο

Πώς οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν τον φόρο

Στο φλέγον ζήτημα των ανείσπρακτων ενοικίων και το πώς πρέπει να το χειριστούν οι ιδιοκτήτες ώστε να μην επιβαρυνθούν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έδωσε συμβουλές στους ιδιοκτήτες αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν για να τον φόρο, επεσήμανε: «Σε όλες τις χώρες υπάρχει ένα ποσοστό ενοικιαστών που στη διαδρομή του χρόνου έχει μια αδυναμία να πληρώσει τα ενοίκιά του. Εκεί υπάρχει κατανόηση από την πλευρά των ιδιοκτητών».


Εν συνεχεία τόνισε: «Υπάρχει όμως, δυστυχώς, και μια μειοψηφία δήθεν ενοικιαστών μέσα σε εισαγωγικά, οι οποίοι έρχονται να εγκατασταθούν στα σπίτια του κόσμου με το εξαρχής σχέδιο ότι δεν θα πληρώσουν απολύτως τίποτα. Και αυτό, όπως έχουμε πει, συνοδεύεται και από ρευματοκλοπή, από υδατοκλοπή και από μη πληρωμή των κοινοχρήστων».


«Ο ιδιοκτήτης, λοιπόν, που θα πέσει θύμα σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει για να μη φορολογηθεί αδίκως για νοίκια τα οποία δεν εισέπραξε» είπε και συμπλήρωσε: «Το 2016 δύο φορές ακυρώθηκε η παλιά διαδικασία της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα και χρειάστηκε να νομοθετηθεί μια καινούργια πρακτική για να μη φορολογούνται οι ιδιοκτήτες αδίκως».


«Εισηγηθήκαμε λοιπόν εμείς τότε και έγινε δεκτό και ισχύει μέχρι σήμερα ότι, όποιος έχει ανείσπρακτα ενοίκια οφείλει να παρουσιαστεί στην εφορία, μιλάμε για τα περσινά ενοίκια του 2023, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος της περσινής χρονιάς, για να του ανοίξει τον σχετικό κωδικό.


Αρκεί να παρουσιάσει μια δικαστική απόφαση ή μια διαταγή απόδοσης ακινήτου που να λέει ποια ενοίκια δεν έχουν εισπραχθεί ή αν δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία αυτή, μπορεί ακόμη και την τελευταία στιγμή να πει στον δικηγόρο του να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο μια αγωγή και να την κοινοποιήσει λέγοντας μέσα στην αγωγή ποια είναι τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.


«Με το δικόγραφο αυτό που μπορεί και την τελευταία στιγμή κανείς να το έχει στα χέρια του, του ανοίγει η εφορία τους κωδικούς και δηλώνει στο Ε2, σε ειδικό πεδίο, τα ανείσπρακτα ενοίκια.


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι αναβάλλεται η φορολόγηση των ενοικίων αυτών μέχρις ότου, και αν συμβεί αυτό το πράγμα, ο ιδιοκτήτης εισπράξει τα ενοίκια αυτά στο μέλλον, κάποια στιγμή αν δικαιωθεί και τα εισπράξει, οπότε τότε θα πάει να τα δηλώσει», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365