Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Αγίου Πνεύματος 2024: Για ποιους δεν είναι αργία

Για ποιους δεν είναι αργία

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου πέφτει φέτος η εορτή του Αγίου Πνεύματος ωστόσο η ημέρα αυτή δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους.

Επισημαίνεται ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, θεωρείται εργάσιμη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι εξαιρέσιμη γιορτή, εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κλπ, ή κατ’ έθιμο.


Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν θα πληρωθούν, ενώ όσοι εργαστούν δεν δικαιούνται την προσαύξηση του 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου (για όσες ώρες απασχοληθούν).


Αργία θεωρείται η εορτή του Αγίου Πνεύματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους τραπεζοϋπαλλήλους και τις ακόλουθες κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων,

Διαγνωστικών Κέντρων,

Εργοδηγούς Σχεδιαστές,

Ευγηρίας Οίκων,

Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ,

Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων,

Θυρωρούς,

Καπνοβιομηχανιών,Κλινικών,

Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών - Πειραιώς - Περιχώρων),

Περιοδικών,

Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων,

Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους - Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας,

Ραδιοφωνικών Σταθμών,

Ραδιοφώνου Τεχνικούς,

Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων,

Τηλεοπτικών Σταθμών, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων,

Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων,

Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης,

και Ξένων Γλωσσών,

Φωτοστοιχειοθέτες,

Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων,

Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων


Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει - Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε την Κυριακή, ωστόσο, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.


Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα, ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».


Την Κυριακή λοιπόν, γιορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.


Τη Δευτέρα γιορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365