Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με εκπλήξεις

Περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν εκκαθαριστικά

Περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2024 και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ.


Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς η πρώτη από τις 11 δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.


Ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου 2024.


Περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν εκκαθαριστικά και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ.


Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ εφέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί, όσοι απέκτησαν επιπλέον ακίνητο και όσοι διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.


Στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, καθώς και σε όσους μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.


Αντιθέτως, με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων. Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.


Τέλος, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365