Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Μπόνους δύο μισθών στο Δημόσιο, πώς θα δίνεται

Μπόνους δύο μισθών στο Δημόσιο, πώς θα δίνεται

Την επόμενη φάση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων ανοίγει σε όλο το Δημόσιο η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με το Μέγαρο Μαξίμου να «κλειδώνει» κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων, και επιπλέον να δρομολογεί έναν μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης και εφαρμογής της διαδικασίας.


Η πρακτική επέκταση του πριν σε όλο το Δημόσιο θα ισχύσουν από το 2025. Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το θέμα κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης με τους υπουργούς του, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει μία εικόνα σταδιακής αλλαγής πρακτικών και νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη. Σύμφωνα άλλωστε με τον σχεδιασμό. το μπόνους των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα με την κεντρική στοχοθεσία της υπηρεσίας τους, που είναι πυρήνας του συστήματος αξιολόγησης αι ενώ θα αφορά οριζοντίως τον δημόσιο τομέα, δεν θα πρόκειται για οριζόντια παροχή σε όλους τους υπαλλήλους ενός τμήματος.


Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους, το ανώτατο όριο του οποίο θα είναι το 15% του ετήσιου μισθού. Η μετάφραση σε ευρώ δεν θα προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από το πόσοι θα επιλεγούν. ωστόσο οι εκτιμήσεις. δεδομένης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου με βάση τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μιλούν για μπόνους έως 2 μισθούς. 


Με λίγα λόγια προκαθορισμένα δεν θα είναι ούτε οι δικαιούχοι ούτε το ύψος της επιδότησης, καθώς θα εξαρτάται από την αξιολόγηση του εκάστοτε υπαλλήλου από την προσφορά του δηλαδή στην επίτευξη των προσυμφωνημένων στόχων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει και τον ρόλο του προϊσταμένου μιας οργανικής μονάδας.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365