Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Στις γειτονικές χώρες σπεύδουν για ανεφοδιασμό καυσίμων οι Βορειοελλαδίτες

Στις γειτονικές χώρες σπεύδουν για ανεφοδιασμό καυσίμων οι Βορειοελλαδίτες

Όλο και περισσότεροι Βορειοελλαδίτες, σπεύδουν για καύσιμα σε Βουλγαρία, Τουρκία και Σκόπια προς αναζήτηση φθηνότερου γεμίσματος του ντεπόζιτου.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συγκεντρωτικά για τον μήνα Φεβρουάριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη ακριβότερη θέση τιμής πώλησης απλής βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στην τελευταία. Επιπλέον παράλληλα με την αναπτυσσόμενη αγορά καυσίμου των Βαλκανίων, αναπτύσσεται η αγορά μάρκετ, εστίασης, τυχερών παιχνιδιών κι αναψυχής.


Στην Ελλάδα, η βενζίνη επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 0,70 ευρώ ανά λίτρο (από το 2017), όταν ο ελάχιστος συντελεστής ΕΦΚ που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,36 ευρώ. Δηλαδή το ύψος του ΕΦΚ της βενζίνης στην Ελλάδα είναι διπλάσιο του ελάχιστου ορίου που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών που με κυβερνητική απόφαση έχει διατηρηθεί ο χαμηλότερος δυνατός συντελεστής, γεγονός που αποτυπώνεται στην τελική τιμή. Παράλληλα, σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα το καύσιμο επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας, που σε εμάς είναι 24%, ενώ υπάρχουν κι άλλοι, αρκετά μικρότεροι φόροι που συνηγορούν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής. Επισημένεται ότι υπάρχει πρόταση εφαρμογής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών σε νομούς που συνορεύουν με άλλες χώρες με πολύ χαμηλότερες τιμές καυσίμων (πχ Ροδόπη προς Βουλγαρία), με διασταλτική ερμηνεία σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, η πολιτεία κωφεύει να θίξει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ειδικότερα η Ροδόπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου ανάπτυξης τη Δευτέρα 1 Απριλίου στα πρατήρια του νομού η απλή βενζίνη πωλήθηκε κατά μέσο όσο 1,946€/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 1,700€/λίτρο. Αντίστοιχα, η τιμή της απλής βενζίνης στη Βουλγαρία, είναι κατά προσέγγιση 0,5-600€/λίτρο φθηνότερη από τη Βουλγαρία, ενώ το πρώτο πρατήριο μετά το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία είναι περί των 20’ μακριά από την Κομοτηνή. «Στρογγυλά», όταν στην Κομοτηνή βάζεις βενζίνη σχεδόν με 2€/λίτρο, (τιμή στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί το βαλάντιο του μέσου κατοίκου), στην Βουλγαρία κάποιος βάζει στην χειρότερη με 1,50€/λίτρο. Αντίστοιχα, περί των 0,600€/λίτρο είναι φθηνότερη η τιμή στα πρατήρια της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ στην Τουρκία, στην αγορά της οποίας σπεύδουν όλο και περισσότεροι Βορειοεβρίτες, η βενζίνη είναι σχεδόν μισή τιμή. Μάλιστα, συνήθης είναι πλέον η πρακτική, όχι μόνο κάποιος να φουλάρει το όχημά του, αλλά να παίρνει σε μπιτόνι και το υψηλότερο επιτρεπτό όριο μαζί του πίσω στην Ελλάδα.


Όλα τα παραπάνω καταγράφονται την στιγμή που η λαθραία αγορά καυσίμου στη χώρα μας παραμένει μείζον πρόβλημα, με τόνους λαθραίων καυσίμων και διαλυτικών νόθευσης καυσίμων να εισάγονται παράνομα στη χώρα μας καθημερινά από τις πύλες εισόδου, παρά τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα από ελεγκτικούς μηχανισμούς της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, σε κατασχέσεις χιλιάδων τόνων. Συνεπώς, από την μία στη Βόρεια Ελλάδα το εγχώριο χρήμα «εκρέει» στο εξωτερικό (και φορολογείται εκεί), από την άλλη οι προσπάθειες εισχώρησης στην Ελλάδα λαθραίου καυσίμου καλά κρατούν, προκαλώντας το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα, που απειλεί ακόμη και την επιβίωση τοπικών οικονομιών.


Πηγή:xronos.gr

1 σχόλιο:

  1. Κ τι να κανείς να κάτσεις να σκασσσσισσσς ……άσε που οι περισσότεροι που πάνε σκοπιά για καύσιμα είναι αυτοί που σήκωναν τις σημαίες στα συλλαλητήρια για την μακεδονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365