Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί δε γιορτάζουν μαζί το Πάσχα; Ποιο έτος θα συμπίψουν;

Ποιο έτος θα συμπίψουν;

Η διαφορά βρίσκεται στο ημερολόγιο της κάθε μιας, δηλαδή στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό αντίστοιχα.

Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ημερομηνιών του Πάσχα οφείλονται στην διαφορετική μέθοδο υπολογισμού της ημερομηνίας της Πάσχας από τις Ορθόδοξες και τις Καθολικές Εκκλησίες.


Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες χρησιμοποιούν ακόμη το ιουλιανό ημερολόγιο για τον υπολογισμό του Πάσχα, ενώ οι Καθολικές Εκκλησίες χρησιμοποιούν το γρηγοριανό ημερολόγιο.


Το Πάσχα εορτάζεται κάθε χρόνο μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία δηλαδή στις 21 Μαρτίου.


Γιατί όμως υπάρχουν πολλές διαφορές και αποκλίσεις στο Πάσχα;


Οι παραδόσεις που είχαν οι Εβραίοι ήθελαν να χρησιμοποιούν το το σεληνιακό ημερολόγιο, που βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης.


Πότε συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα;

Το Πάσχα των ορθόδοξων και των καθολικών εορτάζεται την ίδια μέρα, όταν η γρηγοριανή και η ιουλιανή – μετώνεια πανσέληνος «πέσουν» από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι).


Από το έτος 2700 και μετά, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης δεν θα μπορεί ποτέ να συμπέσει στην ίδια εβδομάδα με την Ιουλιανή και την Γρηγοριανή πανσέληνο λόγω του μετώνειου σφάλματος.


Έτσι, δεν θα επαναληφθεί ποτέ η συνύπαρξη κοινού Πάσχα. Κατά συνέπεια, τα επόμενα έτη θα έχουμε Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025, 16 Απριλίου 2028 και 13 Απριλίου 2031.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365