Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Τα περιττώματα των ορειβατών μολύνουν το Έβερεστ

Οι ορειβάτες θα πρέπει να τα παίρνουν πλέον μαζί τους

Ένα ζήτημα που δεν θα το σκεφτόμασταν εύκολα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα του Έβερεστ κι αυτό δεν είναι άλλο από τα περιττώματα που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες.


Γι’ αυτό το λόγο πλέον οι ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ θα πρέπει πλέον να κατεβάζουν τα περιττώματά τους από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρύπανση.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιχειρούν να ανέβουν στο Έβερεστ των 8.849 μέτρων το κάνουν μέσω του Νεπάλ, πληρώνοντας 11.000 δολάρια ο καθένας μόνο για την άδεια αναρρίχησης. Με τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα, το συμπληρωματικό οξυγόνο, τους οδηγούς Σέρπα και πολλά άλλα, η ανάβαση στο βουνό κοστίζει πάνω από 35.000 δολάρια.


Αλλά η υψηλότερη κορυφή του κόσμου έχει πρόβλημα με τα περιττώματα καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ανεβαίνουν εκεί είναι πολύ μεγάλος, ενώ οι σκληρές συνθήκες στο βουνό καθυστερούν κατά πολύ τη διαδικασία αποδόμησης.


«Το πρόβλημα των ανθρώπινων αποβλήτων στο Έβερεστ ήταν πολύ άσχημο», δήλωσε στο CNN ο Diwas Pokhrel, πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιηγητών του Έβερεστ, προσθέτοντας ότι στα υψηλότερα σημεία του βουνού «μολύνουν το περιβάλλον του βουνού».


Χωρίς τους νέους κανόνες, το πρόβλημα με τα περιττώματα ήταν πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Πέρυσι, το Νεπάλ έδωσε 478 άδειες αναρρίχησης, αριθμός ρεκόρ έως τώρα. Δώδεκα ορειβάτες επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στο βουνό, ενώ άλλοι πέντε παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι.


Ο Jinesh Sindurakar της ορειβατικής ένωσης του Νεπάλ δήλωσε στο CNN ότι εκτιμάται ότι 1.200 άνθρωποι θα βρίσκονται στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν.


«Κάθε άτομο παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα και θα περάσουν 2 εβδομάδες στα υψηλότερα στρατόπεδα για την ώθηση στην κορυφή», εξήγησε ο Sindurakar, προσθέτοντας ότι σε κάθε ορειβάτη θα δοθούν δύο σακούλες για τα περιττώματα, που η καθεμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξι φορές.


Οι σακούλες περιέχουν χημικές ουσίες που στερεοποιούν τα ανθρώπινα απόβλητα και τα καθιστούν άοσμα, δήλωσε ο Sindurakar και ο αγροτικός δήμος Khumbu Pasanglhamu του Νεπάλ θα μοιράσει περίπου 8.000 σακούλες αυτή τη σεζόν.


Οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων του τουρισμού στα Ιμαλάια έχουν ενταθεί, με 35.708 κιλά απορριμμάτων και πλαστικών να έχουν απομακρυνθεί από κορυφές όπως το Έβερεστ, το Lhotse, η Annapurna και το Baruntse μέσω μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία του στρατού του Νεπάλ, σύμφωνα με τους Himalayan Times.


 

Πηγή ΦΩΤΟ: pickpik.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365