Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πώς να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το διαδίκτυο

Πώς να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το διαδίκτυο

Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς.

Είναι πλέον γνωστό και κοινά αποδεκτό, το γεγονός ότι όλα τα προσωπικά μας στοιχεία «κυκλοφορούν», ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ο «μεγάλος αδελφός», παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα. Μερικές δε εφαρμογές, καταγράφουν και περισσότερα δεδομένα, από όσα ορίζει ο νόμος. Κάποιες από αυτές μάλιστα, μοιράζουν τα προσωπικά μας δεδομένα σε εταιρείες, για διαφημιστικούς και άλλους σκοπούς.


Μιλήσαμε με την καθηγήτρια ψηφιακής εγκληματολογίας, κ.Κέλλυ Ιωάννου, για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να διαγράψει τα προσωπικά του δεδομένα και με ποιο τρόπο.


Η Google, από το 2022, προσέθεσε κάποιες επιλογές για διαγραφή προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα της. Έτσι μπορείς να αφαιρέσεις τα στοιχεία σου από εφαρμογές τραπεζών, ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Όμως, φυσικά, η Google, δεν αφαιρεί όλα τα στοιχεία. Κάποια από αυτά παραμένουν.


Όπως αναφέρει η κ. Ιωάννου, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος, να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαφανίσει το ψηφιακό του αποτύπωμα στο διαδίκτυο.


-Διαγραφή λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα. Διαγράψτε τους λογαριασμούς σας από όσα κοινωνικά δίκτυα δεν συμμετέχετε. Επίσης από εφαρμογές που έχετε στο κινητό σας, αλλά δεν χρησιμοποιείτε. Για αυτές τις εφαρμογές, έχετε δώσει άδειες για προσωπικά στοιχεία.


-Σε όσες εφαρμογές κοινωνικών δικτύων, θέλετε να έχετε συμμετοχή, επεξεργαστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία, διαγράφοντας όσες πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητες. Διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνων, emails και άλλα προσωπικά στοιχεία που σας «φωτογραφίζουν», δεν είναι καλό να υπάρχουν σε εφαρμογές.


-Χρησιμοποιήστε ψευδώνυμο: Η δημιουργία ψευδώνυμου, αντίο για το κανονικό σας όνομα, είναι επίσης μία πρακτική ανωνυμίας στο διαδίκτυο.


-Υποβολή αιτήματος για κατάργηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης με το όνομά σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα, στις μεγάλες πλατφόρμες, ώστε να σβηστούν όλες οι πληροφορίες που σας αφορούν και παρουσιάζονται, όταν κάποιος ψάχνει το όνομά σας. Οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να το κάνουν και να σας απαντήσουν.


-Χρήση VPN: Χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP, που είναι και η ψηφιακή σας ταυτότητά σας και να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο.


-Αίτηση σε data brokers, για κατάργηση των προσωπικών σας στοιχείων. Όταν πραγματοποιούμε ηλεκτρονικές αγορές, τα προσωπικά μας δεδομένα, παραμένουν στα δίκτυα των data brokers. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα, τις περισσότερες φορές, δίδονται και σε άλλες εταιρείες για διαφημιστικούς λόγους.  


-Ανώνυμη περιήγηση: Εκτός από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες, που δίνουν προτεραιότητα στην ανωνυμία του χρήστη. Αναζητήστε τέτοιες πλατφόρμες, που σας εξασφαλίζουν «ανώνυμη περιήγηση».


Η κ. Ιωάννου, αναφέρει επίσης, ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε λογισμικό ασφαλείας, τόσο στον υπολογιστή, όσο και στο κινητό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365