Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Σχολεία: Επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή - Τα μέτρα για bullying και χρήση κινητού

Τα μέτρα για bullying και χρήση κινητού
Παρουσιάζονται σήμερα τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για την εξάλειψη του bullying από τα σχολεία. Τι αλλάζει με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, πώς θα τιμωρούνται οι θύτες εκφοβισμού και το ποινολόγιο για τη χρήση κινητών στα σχολεία.

Αυστηρότερες ποινές με ευκολότερη ακόμη και την οριστική αποβολή από το σχολείο περιλαμβάνονται στα μέτρα κατά του bullying που θα ανακοινωθούν αύριο παρουσία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της εκδήλωσης « STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς», στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

Μπορεί η σχολικής χρονιά να βαίνει προς το τέλος της όμως τώρα ετοιμάστηκε το σχετικό πλάνο δράσης για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και όλα αυτά υπό το βάρος των καθημερινών περιστατικών  ενδοσχολικής βίας που καταγράφονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αυστηροποίηση των ποινών, όπως η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, η ευκολότερη αποβολή από το σχολείο, η λειτουργία πλατφόρμας επώνυμων καταγγελιών από γονείς και μαθητές περιστατικών εκφοβισμού που συνέβησαν στο σχολικό περιβάλλον καθώς και νέες συστάσεις προς τους μαθητές για απαγόρευση χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε χώρους του σχολείου με θέσπιση αποβολών για τους παραβάτες. 

Ανοίγει η πλατφόρμα καταγγελιών bullying στα σχολεία - Πώς θα λειτουργεί

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying στην οποία μαθητές και οι γονείς τους θα έχουν την δυνατότητα να καταχωρούν επωνύμως κάθε  περιστατικό που αφορά υπόθεση εκφοβισμού. Οι ηλεκτρονικές καταγγελίες δεν αποκλείουν την παράλληλη υποβολή αναφορών, είτε προφορικών, είτε γραπτών, στον Διευθυντή ή στον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ή του Εργαστηριακού Κέντρου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας για τους εκπαιδευτικούς εκτός αν πρόκειται για περιστατικά εκφοβισμού, που τους αφορούν- είτε εάν είναι οι ίδιοι εμπλεκόμενοι, είτε εάν υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους ή ακόμη κι αν είναι μέλη των Επιτροπών στα σχολεία.

5ημερη αποβολή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για θύτες bullying

Με 5ημερη αποβολή και αυτόματη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα τιμωρούνται όσοι μαθητές αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. H επιβολή αυτής της αυστηρής ποινής επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα φαινόμενα bullying και οι μαθητές να πάψουν να χρησιμοποιούν τα κινητά στα σχολεία πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιούν για να χλευάσουν συμμαθητές. 

Πιάστηκες με κινητό στην τάξη; Θα πέφτει αποβολή

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και αυστηρό ποινολόγιο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου όταν βρεθεί στην κατοχή μαθητή είτε εν ώρα διαλείμματος είτε εν ώρα μαθήματος κινητό τηλέφωνο, ο εκπαιδευτικός καλείται να τον τιμωρήσει αυτόματα με ωριαία αποβολή. Αν πιαστεί για δεύτερη φορά τότε θα τιμωρηθεί με ημερήσια αποβολή. Το μέτρο της ημερήσιας αποβολής θα ενεργοποιείται και για όσους μαθητές ενώ έχουν τιμωρηθεί για την κατοχή κινητού, συνεχίζουν να αδιαφορούν για την απαγόρευση.

2 σχόλια:

  1. Μια υπενθύμιση προς Δασκάλους και καθηγητές.
    Εκτελείται ιερό λειτούργημα.
    Δεν είναι ούτε υπαλληλική εργασία ούτε απλά δουλειά στο Δημόσιο. Κάνετε κάτι ιερό που θέλει αφοσίωση, διάβασμα ,νηφάλια σκέψη και ανοιχτό μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365