Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Υπόθεση Λύτρα: Περίεργες συμπτώσεις και μήνυμα για τα Τέμπη - Οργή στη δικαιοσύνη για τον Άρειο Πάγο

Μήνυμα για τα Τέμπη οι κινήσεις που έγιναν χθες

Οργή και αναβρασμός στη δικαιοσύνη για τον πειθαρχικό έλεγχο από τον Άρειο Πάγο σε ανακρίτρια και εισαγγελέα στην υπόθεση Λύτρα. Μήνυμα για τα Τέμπη οι κινήσεις που έγιναν χθες.

Σε μεγάλο αναβρασμό τελούν από εχθές το μεσημέρι οι δικαστικοί λειτουργοί, μετά την πρωτοφανή απόφαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να διατάξει την κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα σε βάρος της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, που χειρίστηκαν την απολογία του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα και αποφάσισαν να μην τον προφυλακίσουν.


Η κοινή ανακοίνωση της Προέδρου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξουν πειθαρχική διαδικασία για τους δύο δικαστικούς λειτουργούς, μόλις 2 ώρες μετά την διάταξη της 18ης τακτικής ανακρίτριας, με την οποία άφηνε ελεύθερο τον κατηγορούμενο με περιοριστικούς όρους, κλόνισε τους λειτουργούς της Θέμιδος που από εκείνη την ώρα έχουν «σπάσει» τα τηλέφωνα στις μεταξύ τους επικοινωνίες, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την ενέργεια αυτή στην ηπιότερη εκδοχή και την εντονότατη δυσαρέσκειά τους οι πιο θυμωμένοι. «Ευθεία παρέμβαση στο έργο μας» και «προσπάθεια εκφοβισμού» είναι η κοινή επωδός στα χείλη πολλών δικαστών, με τους οποίους επικοινώνησε το Dnews για το θέμα.


«Πρόκειται για μια πρωτοφανή και εξευτελιστική για το θεσμό του Αρείου Πάγου ενέργεια», σχολιάζει ανώτερος δικαστής που «συνιστά εκφοβισμό και αθέμιτη παρέμβαση στην ελεύθερη και ανεξάρτητη δικανική κρίση των δικαστικών λειτουργών που επιλήφθηκαν, αλλά και των δικαστικών λειτουργών που θα επιληφθούν στο μέλλον παρόμοιων υποθέσεων», καταλήγει ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης σε ανάρτησή του στηλιτεύει την απόφαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κάνοντας λόγο «για απώλεια του μέτρου και κάθε αίσθησης σοβαρότητας» και το πιο σημαντικό που όλων «για ένα επικίνδυνο προηγούμενο» που διαμορφώνεται και συμπληρώνει: «Δεν προφυλακίζουμε ως προκαταβολή ποινής, ούτε για να ικανοποιηθεί το τηλεοπτικό κοινό (την ακόρεστη δίψα του οποίου βέβαια, όπως και την τηλεθέαση στις σχετικές εκπομπές, έχουν τροφοδοτήσει κατ' εξακολούθηση, για να μην πω κατ' επάγγελμα, ουκ ολίγοι "γνωστοί ποινικολόγοι”. Γιατί έτσι όπως πάμε, το "φυλακή για όλους" που είχα γράψει για τις τελευταίες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, θα έρθει πολύ πιο γρήγορα και, το χειρότερο, με γενίκευση της αυθαιρεσίας», καταλήγει ο έμπειρος ποινικολόγος.


Και στο βάθος….Τέμπη

Στην κριτική τους οι δικαστικοί λειτουργοί δε διστάζουν να μιλήσουν για «εικονικό» πειθαρχικό έλεγχο σε ανακρίτρια και εισαγγελέα, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις του κοινού, καθώς γνωρίζουν ότι η κρίση που εκφέρει ο δικαστικός λειτουργός κατά την ασκηση των καθηκόντων του δεν αποτελεί ποτέ πειθαρχικό παράπτωμα, βάσει του άρθρου 109 του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργώνν (αρθρο 109 παρ. 4 περ. β ν. 4938/2022).


Κατά συνέπεια, προς τι η παρέμβαση από το Ανώτατο Δικαστήριο; Μήπως αυτή η ενέργεια δημιουργεί «τετελεσμένο» για την έκβαση της επικείμενης δίκης για την υπόθεση Λύτρα; Επίσης, είναι να αναρωτιέται κανείς… Είναι πράγματι μια ουσιαστική παρέμβαση που αφορά σε εσφαλμένη δικαστική κρίση ή αποτελεί «μήνυμα» σε πρόσωπα και υποθέσεις; Σημειώνεται ότι η ανακρίτρια της υπόθεσης Λύτρα κ. Χριστίνα Σαλάππα που θα υπαχθεί στον πειθαρχικό έλεγχο, τυγχάνει να είναι και η Ευρωπαία Ανακρίτρια στην Ελλάδα, που χειρίζεται την ανάκριση για τη σύμβαση 717, η μη ολοκλήρωση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στο έγκλημα των Τεμπών. Η κ. Σαλάππα που έχει ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο των απολογιών των 23 κατηγορουμένων της ΕΡΓΟΣΕ, της κοινοπραξίας και της ελληνικής διαχειριστικής αρχής έχει επιβάλλει υπέρογκες χρηματικές εγγυήσεις, που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ στη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365