
Δουλεύουμε 175 ημέρες το χρόνο για φόρους και εισφορές
Σχεδόν έξι μήνες το χρόνο εργαζόμαστε αποκλειστικά για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Παρά τις φοροελαφρύνσεις και την κατάργηση φόρων, το 2024 οι φορολογούμενοι θα δουλέψουν εφέτος 175 από τις 365 ημέρες του χρόνου για τις ανάγκες της κρατικής μηχανής.
Σύμφωνα με του Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 εορτάζεται σήμερα 25 Ιουνίου. Δηλαδή, από σήμερα μέχρι το τέλος του 2024 ότι έσοδα βγάζει ο κάθε φορολογούμενος θα «μείνουν» στη τσέπη του και δεν θα πάνε στο κράτος.
Οι 175 ημέρες εργασίας που προβλέπονται για το 2024 αντιπροσωπεύουν τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της τελευταίας δεκαετίας. Από το 2019, η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί κατά έξι ημέρες, από 181 σε 175 ημέρες. Ωστόσο, αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2024, που αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας μετατίθεται στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συνολικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα 95 δισ. ευρώ, κατανεμημένα ως εξής: 38,2 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους (40,2% του συνόλου), 22,9 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους (24,1%), 33,6 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές (35,4%) και 225 εκατ. ευρώ από φόρους επί του κεφαλαίου (0,2%).
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 178 ημέρες, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να πέφτει στις 28 Ιουνίου.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε στις 5 Ιουλίου.
Ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, βελτιώνοντας τη θέση της κατά δέκα θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φόρων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2023, η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από το σύστημα υγείας είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στα 21 κράτη μέλη της ΕΕ που υπάρχουν στοιχεία. Στην ικανοποίηση από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η και 17η θέση αντίστοιχα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365