Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων στο πρώτο εξάμηνο 2024

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων στο πρώτο εξάμηνο 2024

Οι διμερείς ρυθμίσεις ξεχώρισαν ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διευθέτηση οφειλών, φτάνοντας συνολικά τα 2 δισ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρυθμίσεις δανείων συνέχισαν με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). Οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων για το διάστημα αυτό ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. ευρώ προήλθαν από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Ειδικότερα, τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν διμερείς ρυθμίσεις και ρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Νόμου 3869 («νόμος Κατσέλη»).


Οι διμερείς ρυθμίσεις ξεχώρισαν ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διευθέτηση οφειλών, φτάνοντας συνολικά τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, με τις τρεις στις τέσσερις ρυθμίσεις να περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής, η οποία κατά μέσο όρο έφτασε το 48%.


Παράλληλα, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός συνέχισε να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 330 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η πλειονότητα των ρυθμίσεων μέσω του μηχανισμού αυτού αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με το 60% εξ αυτών να περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής με μέσο όρο διαγραφής στο 44%.


Η ΕΕΔΑΔΠ υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της εξυπηρέτησης πελατών από τις εταιρείες-μέλη της. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιριών δέχθηκαν κατά μέσο όρο 95.000 κλήσεις μηνιαίως, με το ποσοστό απαντημένων κλήσεων να φτάνει το 90%. Τα αιτήματα των πελατών, τα οποία ανέρχονταν σε 28.000 το μήνα, αφορούσαν κυρίως θέματα ρύθμισης οφειλών, παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, και έκδοσης βεβαιώσεων για εξόφληση ή καταβολές.


Επιπλέον, από την 1η Απριλίου του 2024, όλες οι εταιρείες-μέλη έχουν ενεργοποιήσει ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365