Πώς οι πράκτορες του Πούτιν φυγάδευσαν τον Άσαντ στη Ρωσία
Ρώσοι πράκτορες συνόδευσαν τον Άσαντ σε πτήση που πραγματοποιήθηκε από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, απενεργοποιώντας το ραντάρ του αεροσκάφους για να μην εντοπιστεί.
Ρώσοι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έπεισαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη Συρία, καθώς η Μόσχα «έβλεπε» ότι οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν ταχύτατα προς τη Δαμασκό.
Την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις - υπό την ηγεσία του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, HTS - όδευαν προς την πρωτεύουσα της Συρίας, οι Ρώσοι πρότειναν στον Άσαντ να τον φυγαδεύσουν με ασφάλεια, με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τρία άτομα με γνώση της κατάστασης, Ρώσοι πράκτορες συνόδευσαν τον Άσαντ σε πτήση που πραγματοποιήθηκε από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, απενεργοποιώντας το ραντάρ του αεροσκάφους για να μην εντοπιστεί.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του.
Οι νέες λεπτομέρειες έρχονται μετά την επιβεβαίωση του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι ο Σύρος δικτάτορας είχε απομακρυνθεί από τη χώρα «με τον πιο ασφαλή τρόπο».
«Είναι ασφαλής και αυτό δείχνει ότι η Ρωσία ενεργεί όπως απαιτείται σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση», είχε πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
«Εφυγε αυτοβούλως», υποστηρίζει το Κρεμλίνο
Την Τρίτη το Κρεμλίνο έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο ανατραπείς ηγέτης της Συρίας αποφάσισε αυτοβούλως να παραιτηθεί.
«Η αποχώρηση από τη διαδικασία εκτέλεσης των καθηκόντων του αρχηγού κράτους ήταν προσωπική απόφαση του αλ Άσαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τον ρόλο της Μόσχας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν - από τους βασικούς συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ μέχρι την πτώση του - αποφάσισε ο ίδιος να δεχθεί στη χώρα την οικογένεια Άσαντ, είπε χθες ο Πεσκόφ .
«Καίγεται» για τις στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πετκόφ, επεσήμανε ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή» με τις νέες αρχές στη Συρία αναφορικά με την τύχη των δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στη χώρα: τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χμέιμιμ.
Ερωτηθείς κατά πόσο η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αποδυνάμωσε την επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα διατηρεί επαφές με όλες τις χώρες της περιοχής και θα συνεχίσει να το κάνει.
Ιράν: Είχαμε προειδοποίησει τον Άσαντ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση για απειλές κατά της σταθερότητάς της τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ό,τι συνέβη στη Συρία είναι το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο Χαμενεΐ που έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις του Ιράν.
«Μια γειτονική κυβέρνηση της Συρίας διαδραμάτισε προφανή ρόλο σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος, σε μια δήλωση που φάνηκε να απευθύνεται στην Τουρκία.
Η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που ηγήθηκε της επίθεσης που οδήγησε στην πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε τη στήριξη της Τουρκίας.
Πώς διαμορφώνεται η νέα κατάσταση στη Συρία
Η οργάνωση του ηγέτη των ανταρτών στη Συρία, του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, βάζει τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος με την ίδια ταχύτητα με την οποία κατάφερε να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, αναπτύσσοντας δικές της δυνάμεις της αστυνομίας, εγκαθιστώντας μέλη της σε κυβερνητικά πόστα και έχοντας συναντήσεις με ξένους απεσταλμένους, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα επιτρέψουν και σε άλλες ομάδες να συμμετάσχουν στη μεταβατική διακυβέρνηση.
Αφού η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέτρεψε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, οι γραφειοκράτες της - που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρμόδιοι για τη διακυβέρνηση με βάση τις ισλαμικές αρχές μιας απομακρυσμένης γωνιάς στη βορειοδυτική Συρία - έχουν μετακινηθεί στα κυβερνητικά γραφεία στη Δαμασκό.
Ο διορισμός του Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ιντλίμπ, προπύργιου της HTS, στη θέση του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού της Συρίας επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση των τζιχαντιστών είναι η πιο ισχυρή από τις ένοπλες ομάδες που μάχονταν επί περισσότερα από 13 χρόνια για την ανατροπή του Άσαντ.
Αν και η HTS ήταν παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία ως το 2016, όταν διέκοψε τους δεσμούς της μαζί της, στη διάρκεια της προέλασής της προς τη Δαμασκό διαβεβαίωνε τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και τους Σύρους πολίτες, ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες. Το μήνυμα αυτό δεν παύει να το επαναλαμβάνει ο αλ Τζολάνι.
Από το γραφείο του κυβερνήτη της Δαμασκού ο άνδρας που ήρθε από την Ιντλίμπ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της συριακής πρωτεύουσας απέρριψε τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει να αποκτήσει μια ισλαμική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει ισλαμική διακυβέρνηση. Τελικά είμαστε όλοι μουσουλμάνοι και πρόκειται για πολιτικούς θεσμούς ή υπουργεία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γαζάλ, ένας 36χρονος πολιτικός μηχανικός που μεγάλωσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μιλά άπταιστα αγγλικά.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία εθνότητα ή θρησκεία», πρόσθεσε. «Αυτός που δημιουργούσε το πρόβλημα ήταν το καθεστώς (Άσαντ)», εκτίμησε.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η HTS διαμορφώνει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση - φέρνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ιντλίμπ—έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους.
Τέσσερις πηγές από την αντιπολίτευση και τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν ότι η διαδικασία της αλλαγής εξουσίας μέχρι στιγμής δεν είναι συμπεριληπτική.
Ο Μπασίρ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ως τον Μάρτιο. Η HTS όμως - που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλες χώρες - δεν έχει διευκρινίσει βασικές λεπτομέρειες της μεταβατικής διαδικασίας, περιλαμβανομένων των σκέψεων για τη σύνταξη νέου συντάγματος.
«Φέρνετε υπουργούς ενός χρώματος, θα έπρεπε να συμμετέχουν και άλλοι», σχολίασε ο Ζακάρια Μαλαχίφζι γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Κινήματος, το οποίο στο παρελθόν παρείχε πολιτικές συμβουλές στους αντάρτες στο Χαλέπι. Εξάλλου εκτίμησε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η HTS δεν κάνει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
«Η συριακή κοινωνία αποτελείται από πολλές κουλτούρες, εθνότητες, οπότε ειλικρινά αυτό μου προκαλεί ανησυχία», είπε.
«Συντρίμμια»
Όπως και άλλα μέλη της Κυβέρνησης Σωτηρίας στην Ιντλίμπ, η οποία πρόσκειται στην HTS, τα οποία έχουν αναλάβει κυβερνητικά πόστα, ο Γάζαλ επεσήμανε ότι διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στο γραφείο του κυβερνήτη της Δαμασκού ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και τους ζήτησε να επιστρέψουν στην εργασία τους. «Πρόκειται για ένα κράτος που έχει καταρρεύσει. Είναι μόνο συντρίμμια, συντρίμμια, συντρίμμια», τόνισε.
Αστυνομικοί από την Ιντλίμπ έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η κανονικότητα, αφού η HTS ζήτησε από τις ένοπλες ομάδες να φύγουν από την πόλη.
Αν και η HTS είναι η βασικότερη οργάνωση των Σύρων ανταρτών, υπάρχουν και άλλες ενεργές στη χώρα, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία και την Ιορδανία.
Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου οι ένοπλες αυτές ομάδες πολεμούσαν η μία εναντίον της άλλης, με τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και την εχθρότητα να παραμένουν και να ενέχουν κινδύνους για τη σταθερότητα της Συρίας την εποχή μετά τον Άσαντ.
Ο Γεζίντ Σαγίγκ, του Carnegie Middle East Center, εκτίμησε ότι η HTS «είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να συντηρήσει την ορμή της σε όλα τα επίπεδα».
«Το γεγονός ότι η HTS θέτει τις προτεραιότητες και αποφασίζει για τον ρυθμό της μετάβασης ενέχει κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι να επιβληθεί ένας νέος αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης, αυτή τη φορά ισλαμιστικός».
«Μέχρι τον Μάρτιο»
Πηγή της αντιπολίτευσης, που έχει γνώση των διεργασιών στην HTS, δήλωσε ότι όλες οι μειονότητες της Συρίας θα εκπροσωπούνται στη μεταβατική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του χθες, Τετάρτη, στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, ο Μπασίρ δήλωσε ότι «θα παραμείνουμε (στην εξουσία) μέχρι τον Μάρτιο του 2025».
Προτεραιότητες της μεταβατικής του κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και των κρατικών θεσμών, η επιστροφή των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και η παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Όταν ρωτήθηκε αν το νέο σύνταγμα της χώρας θα είναι ισλαμικό, ο Μπασίρ απάντησε ότι «αυτές οι λεπτομέρειες» θα ξεκαθαριστούν στη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης του συντάγματος.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την HTS να μην αναλάβει την ηγεσία της Συρίας, αλλά να ακολουθήσει μια συμπεριληπτική διαδικασία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε επίσης ότι η μετάβαση στη Συρία θα πρέπει να οδηγήσει σε «μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη δογματική κυβέρνηση».
Διπλωμάτης στη Δαμασκό όμως επεσήμανε ότι η HTS είναι η μοναδική οργάνωση που έχει συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες. «Ανησυχούμε, πού είναι οι άλλοι επικεφαλής της πολιτικής αντιπολίτευσης;», διερωτήθηκε.
Άλλος διπλωμάτης εκτίμησε ότι τα μηνύματα της HTS προς τους πολίτες είναι θετικά, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία συμπερίληψης στη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Τζόσουα Λάντις, ειδικός σε θέματα Συρίας και επικεφαλής του Center for Middle East Studies στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι ο αλ Τζολάνι «πρέπει να επιβάλει την εξουσία του άμεσα για να αποφύγει να βυθιστεί (η χώρα) στο χάος».
«Αλλά επίσης θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τις ικανότητες διακυβέρνησης χρησιμοποιώντας τεχνοκράτες και εκπροσώπους από διάφορες κοινότητες», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Independent, Reuters, AFP, AΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365