Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Βρετανός παιδόφιλος κρυβόταν για σχεδόν 3 δεκαετίες στην Ταϊλάνδη - Ένοχος για τουλάχιστον 97 αδικήματα

Κακοποιούσε παιδιά για 40 χρόνια

Έχοντας διαφύγει για περίπου 27 χρόνια, ένας Βρετανός παιδόφιλος συνελήφθη και κρίθηκε ένοχος για 97 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες πίσω.


Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ Μπάροους - πρώην οικονόμος οικοτροφείου για αγόρια και αρχηγός προσκόπων – ο οποίος διέφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ταϊλάνδη το 1997, επειδή επρόκειτο να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2024, στο αεροδρόμιο Χίθροου, κατά την επιστροφή του από την Ταϊλάνδη την παραμονή των 80ων γενεθλίων του τον περασμένο Μάρτιο.


Ο Μπάροους, ο οποίος ζούσε στην επαρχία Πουκέτ της νότιας Ταϊλάνδης, είπε στην οικογένειά του ότι επέστρεψε για να αντιμετωπίσει τους κατηγόρους του και τον «δημιουργό του» (τον Θεό) – ωστόσο η αστυνομία λέει ότι η αλήθεια ήταν ότι απλώς του είχαν τελειώσει τα χρήματα.


Στο παρελθόν είχε παραδεχτεί δεκάδες αδικήματα που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990.


Ο Μπάροους κακοποιούσε συστηματικά αγόρια με τα οποία ερχόταν σε επαφή για περίπου 4 δεκαετίες. Πριν από τη δίκη του ο 81χρονος – πλέον- Μπάροους είχε παραδεχθεί 43 αδικήματα από τα 97 αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε συνολικά - μεταξύ των οποίων άσεμνη επίθεση σε αγόρια, δημιουργία άσεμνων εικόνων παιδιών, κατοχή άσεμνων εικόνων παιδιών και τέσσερις κατηγορίες για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας με πρόθεση.


Προφυλακίστηκε και θα καταδικαστεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου για συνολικά 97 αδικήματα.


Μιλώντας στο Sky News ένας άνδρας, ονόματι Τζέιμς Χάρβεϊ, διηγήθηκε την δική του κακοποίηση από τον Ρίτσαρντ Μπάροους, όταν ήταν περίπου 13 ετών και μέλος στους ναυτοπρόσκοπους, όπου ο 80χρονος ήταν αρχηγός. Ο Μπάροους τον κακοποίησε σεξουαλικά σε ένα τροχόσπιτο.


«Ο λόγος που το κάνω αυτό (που μιλάει για την εμπειρία του επώνυμα) είναι για να δώσω τουλάχιστον ένα πρόσωπο στα πραγματικά παιδιά που από την ηλικία των 10, 12, 13 ετών εμπιστεύτηκαν αυτόν τον άνθρωπο. Θέλω το όνομά του να ακουστεί στον κόσμο για όλους όσοι τον γνώρισαν ποτέ και νόμιζαν ότι ήταν εντάξει», είπε ο Χάρβεϊ.


«Νομίζω ότι είναι αξιολύπητος... Οι παρορμήσεις και τα συναισθήματά του έχουν καθοδηγήσει όλα όσα έχει κάνει πιθανώς σε όλη του τη ζωή και τον έχουν αφήσει να μοιάζει με έναν κατάπτυστο, κακό άνθρωπο που θα μπορούσε άνετα επί 60 χρόνια να κάνει αυτό στα παιδιά και να ξυπνάει ακόμα το πρωί και να βρίσκει τρόπο να το δικαιολογήσει. Νομίζω ότι είναι αδύναμος. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον άνθρωπο που να αξίζει κάτι άλλο εκτός από απέχθεια», συμπληρώνει ο Χάρβεϊ.


Ο Μπάροους, κακοποιούσε συστηματικά 26 μικρά αγόρια στις περιοχές Τσέζαϊρ, Γουεστ Μίντλαντς και Γουέστ Μέρσια μεταξύ 1968 και 1995. Στην πρώτη περίπτωση, κακοποιούσε αγόρια ενώ εργαζόταν στο οικοτροφείο Danesford Children's Home, ενώ τα υπόλοιπα θύματα ήταν στην ομάδα του στους προσκόπους.


Η «τακτική» που χρησιμοποιούσε ήταν να γίνεται πρώτα φίλος με τα θύματα, χρησιμοποιώντας τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε και μαθαίνοντας για τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, όπως οι ραδιοεπικοινωνίες ή η βαρκάδα.


Αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, και σε πολλές περιπτώσεις την εμπιστοσύνη των οικογενειών τους, ο Μπάροους κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά. Ενώ ορισμένα από τα θύματά του προσπάθησαν να μιλήσουν εκείνη την εποχή, πολλά από αυτά απλώς δεν ένιωθαν ότι θα τους πίστευαν. Τελικά, τη δεκαετία του 1990 πολλά από τα θύματα βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για τα όσα υπέστησαν.


Ο Μπάροους συνελήφθη για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1997 και κατηγορήθηκε για σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών. Όταν δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Τσέστερ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του. Η αστυνομία απηύθυνε πολλές τηλεοπτικές εκκλήσεις για βοήθεια στον εντοπισμό του Μπάροους, αλλά είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στην Ταϊλάνδη κάτω υπό την ταυτότητα – ως Πίτερ Λέσλι Σμιθ.


Η αστυνομία θεωρεί πως υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κακοποιούσε παιδιά και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365