«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση κατανάλωσης αερίου η Ελλάδα
Όπως προκύπτει από τη μηνιαία ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην κατανάλωση ορυκτού αερίου τον Φεβρουάριο, την ίδια περίοδο, εννέα ακόμη κράτη-μέλη αύξησαν την κατανάλωση αερίου, αλλά σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σε 16 χώρες σημειώθηκε μείωση, με τη Λετονία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-40,1%).
«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση κατανάλωσης αερίου στην ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025, καταγράφοντας άνοδο 27,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.
Όπως προκύπτει από τη μηνιαία ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην κατανάλωση ορυκτού αερίου τον Φεβρουάριο, την ίδια περίοδο, εννέα ακόμη κράτη-μέλη αύξησαν την κατανάλωση αερίου, αλλά σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σε 16 χώρες σημειώθηκε μείωση, με τη Λετονία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-40,1%).
Συνολικά, η ΕΕ-27 παρουσίασε οριακή μείωση 1,1% στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το ίδιο διάστημα.
Τον Φεβρουάριο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση αερίου εκτοξεύτηκε, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό από την έναρξη καταγραφής δεδομένων το 2008, αγγίζοντας τις 7,86 TWh. Το νέο ρεκόρ ξεπέρασε το προηγούμενο, που είχε καταγραφεί μόλις έναν μήνα πριν, τον Ιανουάριο του 2025 (7,68 TWh). Η αυξητική τάση είχε ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2024.
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 60,9% (+2,97 TWh). Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές προήλθε από την ηλεκτροπαραγωγή (+2,49 TWh), όπου καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία χρήση από το 2008.
Πολύ μικρότερη ήταν η αύξηση στην κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής (+0,61 TWh), ενώ αντίθετα, στη βιομηχανία σημειώθηκε μικρή μείωση (-0,12 TWh). Αθροιστικά, κατά το πρώτο δίμηνο του 2025, η συνολική κατανάλωση αερίου ανήλθε σε 15,54 TWh, καταγράφοντας αύξηση 42,3% (+4,62 TWh) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στις 10,92 TWh.
Η εικόνα της αύξησης του αερίου στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι παρόμοια με αυτήν του Φεβρουαρίου, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της ανόδου. Συγκεκριμένα, η χρήση αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε κατά 72,5% (+4,22 TWh), επιβεβαιώνοντας την αυξημένη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
Μικρότερη ήταν η άνοδος στην κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής, όπου σημειώθηκε αύξηση 15,2% (+0,53 TWh). Αντίθετα, στον τομέα της βιομηχανίας, καταγράφηκε μείωση 8,7% (-0,14 TWh), συνεχίζοντας την πτωτική τάση της προηγούμενης περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365