5 λάθη που κοστίζουν ακριβά στις Βάσεις 2025
Η λίστα με τις παγίδες του Μηχανογραφικού που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι για να μην την «πατήσουν» στις Βάσεις 2025.
Το Μηχανογραφικό έχει ξεκινήσει και μέχρι τις 17 Ιουλίου στις 23:59 οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται να προβούν στο σχετικό διαδικαστικό με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια ώστε να έχουν επιτυχία στις Βάσεις 2025 και να εισαχθούν σε μια σχολή που πραγματικά ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μια κρίσιμη διαδικασία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός υποψηφίου. Λάθη, παραλείψεις ή βιαστικές επιλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων, ακόμα και σε εισαγωγή σε τμήμα που δεν καλύπτει τις πραγματικές επιθυμίες ή δυνατότητες. Με τις φετινές Βάσεις Εισαγωγής που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου να αναμένονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, η σωστή στρατηγική και η ενημέρωση είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.
Σας παρουσιάζουμε τα 5 συνηθέστερα λάθη που εντοπίζουν οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και «κοστίζουν» στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Λανθασμένη ιεράρχηση προτιμήσεων
Πολλοί υποψήφιοι τοποθετούν πρώτα σχολές με βάση τις βάσεις προηγούμενων ετών και όχι με βάση τη δική τους επιθυμία. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Το μυστικό επιτυχίας είναι οι υποψήφιοι να απαριθμούν τις σχολές σύμφωνα με τα «θέλω» τους ανεξάρτητα από τη βάση και τα μόρια. Η σειρά προτίμησης είναι καθοριστική στην τελική εισαγωγή.
Ελλιπής κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων και των απαιτήσεων
Ο τίτλος μιας σχολής μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν σχολές χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι σπουδάζουν και τι επαγγελματικά δικαιώματα προσφέρουν. Για αυτό οι υποψήφιοι πριν την τελική οριστικοποίηση του μηχανογραφικού καλούνται να μελετήσουν εξονυχιστικά το πρόγραμμα σπουδών, τις κατευθύνσεις και τις επαγγελματικές προοπτικές κάθε τμήματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα Λογοθεραπείας. Ο υποψήφιος που δηλώνει τμήματα Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, αν παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου - άρθρωσης ή παθολογική φωνή.
Όσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μια από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το τμήμα αυτό.
Υποτίμηση της γεωγραφικής τοποθεσίας
Η επιλογή σχολών σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος ζωής ή η διάθεση μετακόμισης, οδηγεί συχνά σε εγκατάλειψη σπουδών ή μετεγγραφές. Όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν με πολύ μεγάλη επιμέλεια τις διαθέσιμες επιλογές που έχουν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, ώστε να πετύχουν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση που ταιριάζει στο προφίλ τους για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
«Θέλω τα παιδιά να δουν με μεγάλη προσοχή τις διαθέσιμες επιλογές, να δουν ακριβώς τι είναι αυτό -που πέραν από τις ελάχιστες βάσεις- ταιριάζει στο προφίλ προτιμήσεών τους. Να μελετήσουν τι προσφέρει κάθε σχολή, να δουν αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε σχολή. Πρέπει να εξετάσουν μαζί και με την οικογένεια -γιατί και το γεωγραφικό κομμάτι μετράει και πόσο εύκολα μπορείς να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή για παράδειγμα ή σε ένα πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ή την Κρήτη- αν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Γιατί είναι πολλά τα έξοδα και αντιλαμβάνομαι ότι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει είναι και τι γίνεται με την φροντίδα των παιδιών σε δεύτερη φάση».
Παρερμηνεία της ισοβαθμίας
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί σε συγκεκριμένα μαθήματα – και όχι η σειρά προτίμησης, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Για αυτό κρίνεται απαραίτητο οι υποψήφιοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το καθεστώς της ισοβαθμίας ώστε να έχουν ρεαλιστική εικόνα των πιθανοτήτων τους για κάθε σχολή και τμήμα. Ειδικότερα, για την περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί σε τέσσερα συγκεκριμένα μαθήματα, ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικές/Νομικές)
Α. Αρχαία Ελληνικά
Β. Ιστορία
Γ. Λατινικά
Δ. Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία
2ο Πεδίο (Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες)
Α. Μαθηματικά
Β. Φυσική
Γ. Χημεία
Δ. Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία
3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας & Ζωής)
Α. Βιολογία
Β. Χημεία
Γ. Φυσική
Δ. Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία
4ο Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής)
Α. Μαθηματικά
Β. Οικονομία
Γ. Πληροφορική
Δ. Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία
Πρώτο κριτήριο: Υπερισχύει ο υποψήφιος με υψηλότερο βαθμό στο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας.
Αν παραμένει ισοβαθμία: Εξετάζεται ο υποψήφιος με υψηλότερο βαθμό στο δεύτερο μάθημα με τον επόμενο μεγαλύτερο συντελεστή, και ούτω καθεξής.
Αν οι συντελεστές είναι ίσοι: Υπερισχύει ο βαθμός στο μάθημα που προηγείται στη λίστα των τεσσάρων παραπάνω, για το κάθε επιστημονικό πεδίο.
Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία: Εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, εκτός από ειδικές σχολές όπως:
Στρατιωτικές Σχολές - Σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, Εκεί, επιπλέον λαμβάνονται υπόψη η σειρά προτίμησης και ο βαθμός στο τέταρτο μάθημα.
Επιλογές Σχολών και Τμημάτων χωρίς ρεαλιστική εκτίμηση δυνατοτήτων και στόχων
Κάποιοι υποψήφιοι δηλώνουν τμήματα είτε υπερεκτιμώντας είτε υποτιμώντας τις επιδόσεις τους, με αποτέλεσμα να «καίνε» επιλογές ή να μένουν εκτός σχολών που θα μπορούσαν να πετύχουν. Οι ειδικοί καλούν τους υποψηφίους να μην εγκλωβίζονται στις περσινές Βάσεις Εισαγωγής αναζητώντας τις επιλογές σχολών και τμημάτων που θα δηλώσουν. Όπως τονίζει επανειλημμένως ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης τρεις είναι οι άξονες που πρέπει να εστιάσουν οι υποψήφιοι στις επιλογές του Μηχανογραφικού και εκτείνονται στο τρίπτυχο - «ο δρόμος της καρδιάς, η ικανότητα να ολοκληρώσω τις σπουδές και το πιθανό έπαγγελμα».
«Αυτό που θέλω να σπουδάσω είναι το πιο κρίσιμο κριτήριο από όλα», ανέφερε. Όπως είπε, η επιλογή πρέπει να βασίζεται στο ενδιαφέρον του υποψηφίου για τα μαθήματα της σχολής. «Αν δεν μου αρέσουν τα μαθήματα, δεν θα τα διαβάσω – και δεν θα πάρω πτυχίο», τονίζει χαρακτηριστικά. Έφερε ως παράδειγμα τη Νομική Αθηνών, όπου πολλοί φοιτητές λιμνάζουν γιατί οδηγήθηκαν εκεί βάσει μορίων και όχι επιθυμίας. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, το 30% των φοιτητών δεν καταφέρνει ποτέ να πάρει πτυχίο, είτε λόγω κακής επιλογής είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. «Υπάρχουν παιδιά που επιλέγουν σχολές με φυσικοχημικά μαθήματα ενώ έχουν πάρει “διαζύγιο” με τις θετικές επιστήμες από την Α’ Λυκείου», επεσήμανε. Αν και σημαντικό, το επαγγελματικό μέλλον δεν πρέπει να μπαίνει πρώτο στη σειρά προτεραιότητας. «Ένα στα τέσσερα παιδιά φεύγει από τη Σχολή Ευελπίδων τον πρώτο μήνα, γιατί δεν του αρέσει η στρατιωτική ζωή – πήγε για τον μισθό», υπογράμμισε. Και προειδοποίησε: «Αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου, θα είσαι δυστυχισμένος. Και η δυστυχία στη μισή σου μέρα δεν σου επιτρέπει να είσαι καλά στην άλλη μισή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365