Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Έλληνας φρουρός πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα: Δεν φυλάμε πλοία, επιβιώνουμε σε εμπόλεμη ζώνη

Δεν φυλάμε πλοία, επιβιώνουμε σε εμπόλεμη ζώνη

Η είδηση ότι ένας Έλληνας ένοπλος φρουρός βρέθηκε ζωντανός, μετά από ενάμιση 24ωρο στη θάλασσα και την πολύνεκρη επίθεση Χούθι στο πλοίο Eternity C στην Ερυθρά Θάλασσα, προκάλεσε ανακούφιση αλλά και έντονο προβληματισμό. Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε διεθνή ύδατα, για το ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν εκεί και τι προστασία έχουν.


Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό ότι ο φρουρός είχε διασωθεί, μιλούσαμε με έναν άνθρωπο που γνωρίζει την περιοχή καλύτερα απ’ τον καθένα. Έναν άλλο Έλληνα ένοπλο φρουρό που μόλις είχε επιστρέψει από τετράμηνη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί πολλές φορές στα ίδια νερά, στις ίδιες βάσεις, με εκείνον που σώθηκε.


Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί, είχαν μοιραστεί καφέδες, κουβέντες και ανησυχίες σε πλωτές βάσεις στον Ινδικό Ωκεανό. Η κουβέντα μας για το τι μπορεί να του είχε συμβεί, έγινε μόλις λίγες ώρες πριν αποκαλυφθεί η αίσιο τέλος της υπόθεσης. Ήταν η τελευταία του αποστολή για φέτος και είχε μόλις πατήσει Ελλάδα, κουβαλώντας πίσω του 105 ημέρες εξάντλησης και αβεβαιότητας. Και μαζί, την κούραση ενός επαγγέλματος που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι μπορούν να αντέξουν.


Ο Σωτήρης είναι ένοπλος φρουρός εμπορικών πλοίων. Δεν του αρέσουν οι τίτλοι ούτε η μυθοποίηση αυτού που κάνει. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και μιλά για τη δουλειά του με ψυχραιμία, ειλικρίνεια και ένα μόνιμο χαμόγελο που προσπαθεί να κρύψει την ένταση.


Ξεκίνησε το 2017, όταν η πειρατεία ήταν ακόμη υπαρκτή απειλή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τον Περσικό έως το Κέρας της Αφρικής. Ήταν τότε που οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν αρχίσει να συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και να επιβιβάζουν ένοπλες ομάδες ασφαλείας στα πλοία. Ο Σωτήρης υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο και από τότε έχει διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια κάτω από συνθήκες που κανείς εκτός της δουλειάς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.


Οι αποστολές του οργανώνονται σε τετράμηνα συμβόλαια. Κατά τη διάρκειά τους, ο Σωτήρης παραμένει σε μία από τις τρεις πλωτές βάσεις που διατηρούν ξένες εταιρείες ασφαλείας στην περιοχή. Αυτές οι βάσεις λειτουργούν κυρίως σε διεθνή ύδατα – σε ακίνητα πλοία που αποτελούν ταυτόχρονα χώρο διαμονής, αποθήκευσης οπλισμού και σημείο μετάβασης από και προς τα φορτηγά πλοία που θα φυλάξει.


Η επιβίβαση σε εμπορικά πλοία γίνεται από εκεί και κάθε αποστολή διαρκεί 5 με 6 ημέρες. Ο κύκλος αυτός –διαμονή στη βάση, επιβίβαση, συνοδεία και επιστροφή– επαναλαμβάνεται συνεχώς για τέσσερις μήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παραμείνεις στις βάσεις για εβδομάδες χωρίς να υπάρξει ανάθεση πλοίου. «Μπορεί να μείνεις εκεί και 25 ημέρες, περιμένοντας να περάσει πλοίο με συμβόλαιο» λέει, τονίζοντας πως αυτή είναι η πιο αποστειρωμένη εικόνα του τι σημαίνει να είσαι ένοπλος φρουρός στην Ερυθρά Θάλασσα.


Ο τρόμος των Χούθι


Μετά το 2023, οι ισορροπίες άλλαξαν δραματικά. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, με τη στήριξη του Ιράν, ξεκίνησαν επιθέσεις σε πλοία που θεωρούσαν πως σχετίζονται με Ισραηλινά ή Αμερικανικά συμφέροντα. Το πέρασμα των στενών Bab el-Mandeb έγινε πεδίο πολέμου.


«Δεν μιλάμε πια για πειρατεία», εξηγεί. «Ο πειρατής έχει σκοπό να ανέβει στο πλοίο και να αρπάξει. Ο Χούθι θέλει να σκοτώσει. Να στείλει μήνυμα. Να τρομοκρατήσει. Το επίπεδο της απειλής δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Δεν έχεις να αντιμετωπίσεις καλάσνικοφ σε βάρκα. Έχεις απέναντί σου βαλλιστικούς πυραύλους, drone με εκρηκτικά, μικρά φουσκωτά σκάφη με νάρκες. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».


Ο Σωτήρης λέει ότι σε όλη την καριέρα του δεν έχει εμπλακεί σε σοβαρό επεισόδιο. Έχει χρησιμοποιήσει φωτοβολίδες και ηχητικά σήματα για απομάκρυνση ύποπτων σκαφών, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να ανοίξει πυρ. «Ίσως γιατί εμείς λειτουργούμε αποτρεπτικά. Η παρουσία μας και μόνο αλλάζει τα δεδομένα. Αλλά πια δεν είναι σίγουρο πως αυτό αρκεί. Δεν έχει σημασία αν βλέπουν ένοπλο φρουρό πάνω στο πλοίο. Αν κάποιος έχει αποφασίσει να το χτυπήσει με drone, θα το κάνει» Και προσθέτει με σοβαρότητα: «Δεν φυλάμε πλοία. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη».


Εκτός από τον φόβο της επίθεσης, υπάρχει και ο φόβος της εγκατάλειψης. «Δεν υπάρχει προστασία. Οι ναυτικές δυνάμεις είναι απούσες. Ούτε αμερικανικές, ούτε ευρωπαϊκές. Η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται μακριά. Στο Τζιμπουτί υπάρχουν δύο νοτιοκορεατικά πλοία, αλλά δεν επιχειρούν. Αν γίνει κάτι, δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει. Θα μείνεις μόνος σου να παλέψεις για τη ζωή σου».


Όταν του λέμε ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσοι εργάζονται ως ένοπλοι φρουροί πληρώνονται αδρά, γελάει. «Είναι ένας μύθος. Ναι, βγάζεις κάποια λεφτά, αλλά για τις συνθήκες που ζεις, για την εξάντληση, για τον καθημερινό τρόμο, είναι λίγα. Δεν είναι χρήματα που αντανακλούν τον κίνδυνο που αναλαμβάνεις».


Όταν η κουβέντα μας έφτασε στον συνάδελφο του που αγνοούνταν μετά την επίθεση των Χούθι, ο Σωτήρης έδειξε ανθρώπινη ευαισθησία. Η συζήτησή μας για το θέμα αυτό έγινε πριν γίνει γνωστή η ευχάριστη είδηση ότι ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του βρέθηκε ζωντανός, κάτι που κάνει ακόμη πιο φορτισμένα τα λόγια του.


«Τον ξέρω. Ήμασταν στην ίδια βάση στο παρελθόν. Ήσυχος, σοβαρός, με εμπειρία. Ελπίζω να είναι όμηρος και να μην έχει πάθει κάτι χειρότερο. Αν είναι ζωντανός, θα επιστρέψει. Είμαι βέβαιος ότι θα βρει τη δύναμη. Το εύχομαι ολόψυχα».


Λίγες ώρες αργότερα, η ευχή του έγινε πραγματικότητα. Και μαζί, η υπενθύμιση πως στα ταραγμένα νερά της Ερυθράς Θάλασσας δεν ταξιδεύουν απρόσωπα φορτία, αλλά άνθρωποι με σφυγμό εκτεθειμένοι σε ορατούς και αόρατους κινδύνους.


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365