Συγκεκριμένα, ο φόρος κατανάλωσης θα επιβάλλεται στα υγρά που χρησιμοποιούνται ή ενσωματώνονται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και φιαλίδια μίας χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα όπως ένα φιαλίδιο 10ml υγρού αναπλήρωσης ή ένα αρωματικό μείγμα για DIY υγρά, θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.
Από την 1η Οκτωβρίου 2025, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα θα δουν αυξήσεις στις τιμές των υγρών αναπλήρωσης, καθώς ξεκινά η εφαρμογή φόρου κατανάλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Εγκύκλιος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει την επιβολή φόρου τόσο στα έτοιμα υγρά όσο και στα αρώματα και μείγματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τόσο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όσο και τους καταναλωτές, αφού το τελικό κόστος των προϊόντων αυτών αναμένεται να αυξηθεί.
Συγκεκριμένα, ο φόρος κατανάλωσης θα επιβάλλεται στα υγρά που χρησιμοποιούνται ή ενσωματώνονται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και φιαλίδια μίας χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα όπως ένα φιαλίδιο 10ml υγρού αναπλήρωσης ή ένα αρωματικό μείγμα για DIY υγρά, θα επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος.
Ωστόσο, προβλέπεται και δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο κατανάλωσης, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η απαλλαγή αφορά κυρίως πρώτες ύλες, όπως αρωματικά μείγματα, που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή υγρών σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που διαθέτει φορολογική αποθήκη ή έχει λάβει σχετική άδεια από την τελωνειακή αρχή, μπορεί να εισάγει ή να παραλάβει τέτοιες ουσίες χωρίς να πληρώσει τον φόρο κατανάλωσης, εφόσον δηλώσει ότι θα τις χρησιμοποιήσει για παραγωγή τελικών προϊόντων.
Η εγκύκλιος εξηγεί αναλυτικά τα δικαιολογητικά και τις δηλώσεις που απαιτούνται για την απαλλαγή, όπως η υποβολή ειδικού παραστατικού (ΔΕΦΚ) ή εισαγωγικού εγγράφου (ΕΔΕ), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκδίδονται τα τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία στην Ελλάδα αγοράζει αρωματικές ουσίες από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να τις παραλάβει χωρίς φόρο κατανάλωσης, εφόσον αποδείξει ότι θα τις χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για παραγωγή υγρών σε εγκεκριμένη εγκατάσταση.
Η εγκύκλιος παρέχει και διευκρινίσεις για το πότε καταβάλλεται ΦΠΑ και πότε όχι, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας. Αν τα προϊόντα παραμένουν σε φορολογική αποθήκη, δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ μέχρι την έξοδό τους. Αντίθετα, αν χρησιμοποιούνται εκτός αποθήκης, τότε ο ΦΠΑ καταβάλλεται κατά την εισαγωγή ή την πώληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365