Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025

Γιατί δεν πρέπει να προσθέτετε την μπανάνα στα smoothies

Διαβάστε Παρακάτω

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Davis, υποδηλώνει ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies, όπως η μπανάνα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση ή φαινολάση (Polyphenol oxidase – PPO) σε ορισμένα φρούτα, όπως η μπανάνα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των υγιεινών για την καρδιά φλαβανολών, ειδικά όταν συνδυάζεται με συστατικά πλούσια σε φλαβανόλες, όπως τα μούρα.



Η μελέτη προτείνει την επιλογή συστατικών με χαμηλή δραστικότητα PPO, όπως ο ανανάς ή τα πορτοκάλια, όταν φτιάχνετε smoothies για να βελτιστοποιήσετε την απορρόφηση της φλαβανόλης.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, χρησιμοποίησε smoothies για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα πολυφαινολικής οξειδάσης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.






Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία και βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά στα smoothies).


«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή και προετοιμασία σνακ, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που πρέπει να απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge, που είναι μέρος της Mars, Inc., και επίκουρος ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του UC Davis.


Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολυφαινολικής οξειδάσης. Όταν το φαγητό που περιέχει αυτό το ένζυμο, κόβεται και εκτίθεται στον αέρα, μαυρίζει.



Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων smoothies φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO θα επηρέαζε την βιοδιαθεσιμότητα και την ποσότητα των φλαβανολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365