Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Στις 41.737 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις

Στις 41.737 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις

Ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εκτιμώμενης δαπάνης για τις εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή παρουσιάζει την πορεία των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, τόσο για κύριες όσο και για επικουρικές συντάξεις, με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο του 2025 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη ανήλθαν σε 41.737, αριθμός αυξημένος κατά 921 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειωμένος κατά 463 σε ετήσια βάση. Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, δηλαδή όσες παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 90 ημέρες, έφθασαν τις 19.346, σημειώνοντας μείωση κατά 901 σε τριμηνιαία βάση και κατά 5.395 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024.


Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της εκτιμώμενης δαπάνης για τις εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, ενσωματώνοντας τόσο τις οφειλές των ασφαλισμένων όσο και τις κρατήσεις στις συντάξεις. Έτσι, η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη για τον Ιούνιο του 2025 διαμορφώθηκε στα 115,8 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 22 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Για τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, η αντίστοιχη δαπάνη ανήλθε σε 101 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 23 εκατ. ευρώ.


Αν αφαιρεθούν οι οφειλές των ασφαλισμένων, η εκτίμηση για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις γίνεται αρνητική (-11,4 εκατ. ευρώ). Στην περίπτωση των ληξιπρόθεσμων, η συνολική εκτίμηση, μαζί με τις διεθνείς συντάξεις, φθάνει τα 233,35 εκατ. ευρώ· χωρίς τις οφειλές διαμορφώνεται στα 119,74 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν και οι κρατήσεις το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους περιορίζεται σε 62,19 εκατ. ευρώ.


Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο e-ΕΦΚΑ υιοθέτησε νέο τρόπο καταγραφής των αιτήσεων. Στις εκκρεμείς περιλαμβάνονται πλέον όσες έχουν ήδη συνοδευτεί από πράξη Κύριου Φορέα, με το πλήθος τους να φθάνει τις 41.034 τον Ιούνιο του 2025, μειωμένο κατά 51.830 σε ετήσια βάση.


Αντίστοιχα, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής σύνταξης ανήλθαν στις 33.381, παρουσιάζοντας μείωση κατά 41.374 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Για τις επικουρικές, στοιχεία εκτιμώμενης δαπάνης δεν είναι διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365