Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Οι αγρότες ενισχύουν μπλόκα και τις κινητοποιήσεις μετά το “όχι” στον Μητσοτάκη για συνάντηση

Οι αγρότες ενισχύουν μπλόκα

Αμετακίνητοι στα μπλόκα δηλώνουν οι αγρότες, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, απορρίπτοντας την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.


Οι εκπρόσωποι των αγροτών προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αποκλεισμούς όχι μόνο των κεντρικών εθνικών οδών, αλλά και των παρακαμπτήριων δρόμων στα σημεία όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ προειδοποιούν για πιο δυναμικές ενέργειες σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση.


Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί τοπικές δράσεις στα μπλόκα. Την Παρασκευή, οι αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο παραδρόμων για συγκεκριμένες ώρες.


Τα βασικά αιτήματα παραμένουν αμετάβλητα από την πρώτη στιγμή και αποτελούν, όπως τονίζουν, τη βάση για οποιονδήποτε διάλογο. Συγκεκριμένα, ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων, αφορολόγητο πετρέλαιο απευθείας στην αντλία για την αποφυγή φαινομένων λαθρεμπορίου, καθώς και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


Παράλληλα, υπάρχουν και επιμέρους αιτήματα που διαφοροποιούνται ανά περιοχή και καλλιέργεια, ωστόσο τα παραπάνω χαρακτηρίζονται κοινά για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.


Σε νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν να προχωρήσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την συμμετοχή εργατικών κέντρων.


Ειδικότερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής των Καλαβρύτων, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της πόλης, από την πλευρά του δρόμου που ενώνει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό.


Από την πλευρά τους, αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, σχεδιάζουν για σήμερα το απόγευμα συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.


Στο μεταξύ, με αφορμή τα συλλαλητήρια που οργανώνονται μεθαύριο Τρίτη ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2026, το εργατικό κέντρο της Πάτρας αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο μπλόκο της Εγλυκάδας, ενώ το εργατικό κέντρο του Αγρινίου θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 18:30 το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης.


Όσον αφορά σε ενδεχόμενες νέες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ύστερα από όσα ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωσης της πανελλαδικής συνάντησης στη Νίκαια, της Λάρισας.


Σχετικά με τα μπλόκα στην Δυτική Ελλάδα, στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένει κλειστή για ένατη συνεχόμενη ημέρα, η «Ιονία» Οδός, στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου.


Ακόμη, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην γέφυρα του Ευήνου, στην Αμβρακία οδό και στην γέφυρα του Μόρνου.


Στην Αχαΐα, παραμένει κλειστό για έβδομη συνεχόμενη ημέρα τμήμα της «Ολυμπίας» Οδού στην μεγάλη περιμετρική οδό της Πάτρας, λόγω του μπλόκου στον κόμβο της Εγλυκάδος.


Επίσης, αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας και της Δυτικής Αχαΐας έχουν τα μπλόκα τους στην γέφυρα του Σελινούντα, στο Αίγιο και στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.


Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει στον κόμβο του Πύργου και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου, κοντά στην περιοχή των Λεχαινών.


Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών διεκδικήσεων για τον πρωτογενή τομέα.


Στη Θεσπρωτία προχωρούν σε καθημερινό δίωρο κλείσιμο του λιμανιού τις βραδινές ώρες, ενώ τη Δευτέρα (15/12) το πρωί θα πραγματοποιηθεί συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας. Την Τρίτη το απόγευμα ακολουθεί πορεία συμπαράστασης μέχρι το λιμάνι, από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.


Αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Ιωάννινα αναμένεται να βρεθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, μεταφέροντας την κινητοποίηση από το μπλόκο στο Καλπάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365