Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Γιώργος Καρασμάνης: «Φεύγουν αφήνοντας ερείπια και τους παραγωγούς στο έλεος των χαλαζοπτώσεων»!

Οι ζημιές είναι και πάλι τεράστιες

Για ακόμη μια φορά το τελευταίο δίμηνο, ο Γιώργος Καρασμάνης έγινε ο αυτόπτης μάρτυρας των τραγικών συνεπειών από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις που έχουν γίνει ο σχεδόν καθημερινός εφιάλτης των παραγωγών μας, με αποκλειστική πλέον ευθύνη την εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία Κυβέρνησης και Υπουργείου!Ο πρώην Υπουργός έσπευσε στα χωράφια που τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 14 Ιουνίου ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά από το χαλάζι – αυτή τη φορά μεγέθους καρυδιού – που με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και διάρκεια χτύπησε στα χωριά Καλή, Άνυδρο, Μάνδαλο, Λάκα, Πλαγιάρι, Δροσερό, Σανδάλι, Καλλίπολη, Γυψοχώρι, Τριφύλλι, Παλαίφυτο, Δάφνη, Καλύβια, ΄Αγιος Γεώργιος, Άσπρο, Λυπαρό, Γαλατάδες. Αλλά και την Κυριακή 16 Ιουνίου το απόγευμα, δεύτερο κύμα ρήμαξε το κερασοχώρι Αρχάγγελος, την Περίκλεια, την Περαία, τα Βρυττά,… καθώς και στον Δήμο Σκύδρας τα χωριά Λιποχώρι, Προφήτης Ηλίας, Μαυροβούνι, Πετριά και (πάλι) Καλή - ορισμένα από τα οποία, είναι η τρίτη και τέταρτη φορά που πλήττονται ανελέητα το τελευταίο διάστημα! Μ΄ αυτήν την τελευταία θεομηνία, τα χαλαζόπληκτα χωριά μας φτάνουν ήδη τα εβδομήντα, συφορά που δεν έχει προηγούμενο!  

Οι ζημιές είναι και πάλι τεράστιες, κυρίως στα οπωροφόρα που βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης. Με τους καλλιεργητές που είχαν αρχίσει τη συγκομιδή ελπίζοντας σε κάποια χρήματα έστω και με τις γνωστές χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, βρίσκονται για άλλη μια φορά σε απόγνωση, επί ξύλου κρεμάμενοι, χωρίς καμιά προοπτική όχι για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τα έξοδα της δουλειάς τους, αλλά ούτε για την στοιχειώδη επιβίωση των οικογένειών τους.

Τα συναισθήματα όμως που πνίγουν, αυτούς τους ανθρώπους είναι ο θυμός και η αγανάκτηση για την εγκατάλειψή τους, δηλαδή για την εξοργιστική – και ανεξήγητη ακόμη - ¨αμέλεια¨ του Υπουργείου να αφήσει απροστάτευτη την παραγωγή τους, χωρίς επαρκή και αποτελεσματική αντιχαλαζική προστασία από αέρος, με μειωμένες πτήσεις αεροσκαφών και ¨με το σταγονόμετρο¨ τα φυσίγγια καταπολέμησης των χαλαζοφόρων νεφών!

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την πρωτοφανή και ανήκουστη υπόθεση, ο Καρασμάνης την έχει καταγγείλει επισήμως στη Βουλή, με τρεις (3) Ερωτήσεις στις οποίες κρύβονται και δεν απαντούν – ακόμη και στην τελευταία με την οποία ο πρώην Υπουργός τους καλούσε να διεξάγουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να αναζητηθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι! Πλήρης – και ύποπτη – αδιαφορία!!

Πέραν όμως της προαναφερθείσας εγκληματικής τακτικής τους, είναι και το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές που ¨σέρνεται¨ με βήματα χελώνας, εξ αιτίας της έλλειψης εκτιμητών γεωπόνων - ¨κατόρθωμα¨ κι’ αυτό της εξοργιστικής απραξίας τους.

Το μόνον πλέον που μπορούν να κάνουν είναι να φύγουν – έχουν άλλωστε ανοίξει την πόρτα της εξόδου! Φεύγουν αφήνοντας πίσω τους ερείπια, αλλά παίρνοντας μαζί τους και στην όποια πολιτική τους συνείδηση, το βάρος της ευθύνης που επί τεσσεράμισι χρόνια αφήσανε τους παραγωγούς χωρίς εισόδημα. Χωρίς να ενεργοποιήσουν το μέτρο Μ-5 που ο Καρασμάνης τους παρέδωσε ¨στο πιάτο¨  με τα 45 εκατομμύρια για την αντιχαλαζική προστασία και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, με τα κοινοτικά κονδύλια να παραμένουν αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες. Όπως και το μέτρο Μ-17 που ακύρωσαν στην πράξη (αυτό κι΄ αν θα τους ¨στοιχειώνει¨ ισοβίως) με τα 200 εκατομμύρια, επίσης διασφαλισμένα κοινοτικά λεφτά επί της σύντομης υπουργίας Καρασμάνη για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα οφειλόμενα στην κλιματική αλλαγή, όπως αυτά που βιώνουμε τελευταία.

Θα έχουν ακόμη ¨βάρος¨ επάνω τους, το ότι μέσα στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησής τους – της μακροβιότερης κυβερνητικής θητείας των τελευταίων δεκαετιών – δεν εδέησαν (από αδιαφορία ή μικροκομματική εμπάθεια) να ¨περάσουν¨ στη Βουλή τις τρεις (3) τροπολογίες που τους παρέδωσε μαζί με το Υπουργείο ο Καρασμάνης:

* Μία για τις προκαταβολές έναντι αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες για επαναλαμβανόμενες ζημιές.( Να σημειώσουμε δε εδώ, ότι ενώ προ εικοσαημέρου στη Σκύδρα, ο Υπουργός Αραχωβίτης δήλωσε μεταξύ άλλων στους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να δώσει προκαταβολές, γιατί πρέπει αυτό να περάσει από τη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση. Αλλά, αυτές τις μέρες, με τη Βουλή κλειστή ενόψει εκλογών, στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος υπόσχονται τους κατεστραμμένους παραγωγούς… προκαταβολές! Το άκρον άωτον του ξεδιάντροπου εμπαιγμού και της αναλγησίας)!!  

* Δεύτερη, ο παραγωγός που αδυνατεί να καταβάλει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά, να μπορεί να την συμψηφίζει με την αποζημίωση που δικαιούται.

* Τρίτη, το δικαίωμα της αποζημίωσης να έχουν και όσοι ήταν εκπρόθεσμοι στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Θα τους βαραίνει ακόμη ο εμπαιγμός προς τους παραγωγούς στους οποίους υποσχέθηκαν ακόμη και από το φεστιβάλ ροδακίνου της Βέροιας το καλοκαίρι του 2017,ότι θα τους δώσουν στρεμματικές ενισχύσεις για το ρωσικό εμπάργκο αλλά, επί τόσα χρόνια, δεν ψέλλισαν γι’ αυτό ούτε μια λέξη στα Συμβούλια Υπουργών και τους άφησαν ξεκρέμαστους!

  Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του και μ’ αυτά ας πάει στις 7 Ιουλίου στην κάλπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365