Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Σαν Σήμερα 26 Ιουλίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις & θάνατοι: 26/7

Γιορτάζουν:  
Ερμοκράτης, Ερμόλαος, Ιερουσαλήμ, Παρασκευή, Παρασκευάς, Παράσχος, Ωραιοζήλη.

Επέτειοι:  
Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων



Γεγονότα


811: Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1822: Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Τσόκρης).

1908: Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τον άγγλο πρωθυπουργό, Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.

1996: Ο Πύρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83ων κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Γεννήσεις


1940: Τόλης Βοσκόπουλος, έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.

1943: Μικ Τζάγκερ, άγγλος μουσικός, μέλος των Rolling Stones.

1943: Γιάννης Σπανός, έλλληνας συνθέτης.

Θάνατοι


1926: Κρίστε Μίσιρκοφ, σλαβομακεδόνας φιλόλογος, που διαμόρφωσε τη σύγχρονη σλαβομακεδονική γλώσσα. (Γεν. 18/11/1874)

1944: Ηλέκτρα Αποστόλου, ελληνίδα ηρωίδα της αντίστασης. (Γεν. 20/2/1912)

1953: Νικόλαος Πλαστήρας, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945-1950, 1951-1952). (Γεν. 4/11/1883)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365