Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Θεοδώρα Τζάκρη: Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες από μπουρίνι που συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

Να αξιοποιήσουν οι αγρότες το νέο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας που θα ανοίξει τον Οκτώβριο.

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου επισκέφτηκε τα Ξανθώγεια, την Παναγίτσα, τη Ζέρβη, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Φλαμουριά, την Αγία Φωτεινή και το Αρσένι, την Πετριά και το Πλεύρωμα, οικισμοί οι οποίοι χθες το βράδυ επλήγησαν από μπουρίνι που συνοδεύονταν από έντονη χαλαζόπτωση που προκάλεσε τεράστιες  ζημιές στις καλλιέργειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στη φάση της συγκομιδής. 


Πιο συγκεκριμένα το μπουρίνι και η  ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες βράδυ τις παραπάνω περιοχές προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες με επιτραπέζια ροδάκινα, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.λπ. και μάλιστα όχι μόνο στους καρπούς αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, εφόσον οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν προκάλεσαν σπάσιμο κλαδιών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη  και εκριζώσεις δέντρων. 

Σήμερα μάλιστα προεπισκόπηση στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί  παράγοντες του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας για την πρώτη καταγραφή του ποσοστού και της έκτασης των ζημιών ανά καλλιέργεια σε κάθε οικισμό, ενώ οι πληγέντες  αγρότες θα πρέπει να προβούν τις επόμενες ημέρες σε  δηλώσεις ζημίας στις αναγγελίες που άνοιξαν σήμερα στις πληγείσες περιοχές. 

Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε σήμερα με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά η οποία την ενημέρωσε ότι οι φετινές ζημιές από διάφορες αιτίες σε Πέλλα και Ημαθία είναι πρωτοφανείς και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του Οργανισμού, το Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας αναμένει άλλους 13 γεωπόνους εκτιμητές από την ενεργοποίηση του άρθρου 20 του νόμου για τις έκτακτες ανάγκες που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  ότι κάποιες περιοχές όπως το Αρσένι, η Πετριά, η Φλαμουριά, τα Ξανθώγεια, η Παναγίτσα, η Ζέρβη κ.λπ. είχαν ήδη γεωπόνους εκτιμητές που εκτιμούσαν τις ζημιές στις καλλιέργειες από προηγούμενες θεομηνίες, οι οποίοι  θα συνεχίσουν το εκτιμητικό τους έργο και θα ενισχυθούν και με νέους που θα  έρθουν κι από άλλα καταστήματα ή και από περιοχές του ΕΛΓΑ Βεροίας που ολοκληρώνεται το εκτιμητικό έργο.

Η κ. Τζάκρη κάλεσε τους αγρότες εντός των επόμενων 2-3 ημερών να δηλώσουν τις ζημίες στις καλλιέργειές τους από το χθεσινό καιρικό φαινόμενο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά τους μάρτυρες, βάσει των οποίων θα γίνει η εκτίμηση της ζημίας (στα εκατό δέντρα πέντε δέντρα) και εάν υπάρχει δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης της εναπομείνασας παραγωγής να προχωρήσουν στην αξιοποίησή της. 

Τέλος η κ. Τζάκρη κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας μέσω του ΕΣΠΑ, η πρόσκληση του οποίου αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβρη προκειμένου να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά-αντιβρόχινα δίχτυα στις καλλιέργειές τους, τα οποία επιδοτούνται σε ποσοστό 80% για τους μεμονωμένους από το ΕΣΠΑ. 











1 σχόλιο:

  1. Καρασμανη παλι σε πήρε ο ύπνος στα έδρανα.Πριν τις εκλογές καθε μερα δηλώσεις έκανες.Τώρα μούγκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365