Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Μωρά στη Φωτιά: Ποιο είναι το ροκ συγκρότημα που έρχεται αύριο στην Αριδαία

Γνωρίστε το συγκρότημα, μέσα από το άρθρο του Aridaia365

Το 1985 τρεις φίλοι κι αδελφοί από τη Βέροια  σχηματίζουν ένα συγκρότημα. Είναι οι Στέλιος Παπαϊωάννου- Σαλβαδόρ στο τραγούδι και το μπάσο, ο Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο "Μπάννυ" Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα. 


Σε αυτήν την πρώτη φάση τους κυρίως διασκευάζουν τραγούδια των Clash, Brian Eno, Stooges, Dead Kennedys, Julian Cope,Cure,Joy Division,Stray Cats  κ.α. 


Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για την πόλη της Θεσσαλονίκης για να αρχίσει η σταδιοδρομία τους στην ελληνική μουσική. Με καινούργιο όνομα πλέον,  παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Τελικά ο Γιώργος  Παπαϊωάννου είναι αυτός που δίνει το όνομα ''Μωρά Στη Φωτιά'' στην μπάντα από το τραγούδι του Βrian Eno ''Baby's On Fire'' του 1973.



Τα Μωρά στη Φωτιά είχαν όλη την ενέργεια των πανκ συγκροτημάτων του τέλους της δεκαετίας του '70 συνδυασμένη με μερικούς απόηχους από τα προοδευτικά ροκ συγκροτήματα του τέλους της δεκαετίας του '60 ή των αρχών της δεκαετίας του '70 και με καυτούς ελληνικούς στίχους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άλμπουμ που τους έκανε ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα της χώρας.Με το όνομα Μωρά στη Φωτιά κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά το 1987. Την άνοιξη αυτού του έτους γράφουν έξι τραγούδια σε τετρακάναλο,στο χώρο που κάνουν τις πρόβες τους  και τον Οκτώβριο μπαίνουν στο studio Amber Recording studio και ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο. Η ηχογράφηση είχε ξεκινήσει σαν ανεξάρτητη παραγωγή και λίγες ώρες πριν ολοκληρωθούν οι μίξεις των τελευταίων τραγουδιών και λόγω του ότι τέλειωναν πια τα χρήματα για την ολοκλήρωση του δίσκου, εμφανίστηκε ο Γιώργος Τσακαλίδης  της "Ano Kato Records", o oποίος ακούγοντάς την ηχογράφηση, αποφάσισε να τους βγάλει το δίσκο.

Ο πρώτος αυτός ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος θεωρείται από τους κορυφαίους δίσκους της ελληνικής ροκ σκηνής και αποτέλεσε σημείο αναφοράς. 
                       
                                        
Το καλοκαίρι του 1988 παίζανε ως support γκρουπ σε συναυλίες του Παύλου Σιδηρόπουλου. . Εκείνη τη χρόνια του '88 ο Στέλιος Παπαιωάννου- Σαλβαδόρ είχε ήδη  γράψει τα επόμενα τραγούδια του όπως το "Αδρεναλίνη", το "Σαλονίκη" (Μόνος σου ξανά) τα οποία χρόνια μετά γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Στις 3 Ιουλίου του 1995 το συγκρότημα  πραγματοποιει μία συναυλία μαζί με τους ''Ziggy Was'' και ''Αντίδοτο"  στο ανοιχτό θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη που κατακλύζεται από κόσμο . Ήταν ουσιαστικά η επανεκκίνηση για το συγκρότημα και για την δεύτερη πορεία τους στην ελληνική ροκ σκηνή.

Έπειτα από κάποια χρόνια απουσίας από το χώρο της δισκογραφίας, επανήλθαν με το δίσκο "Θεατρίνοι" το 1999 από τη "Lazy Dog" , στον οποίο ο συνθέτης, στιχουργός, μπασίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος, Στέλιος Παπαιωάννου- Σαλβαδόρ  μελοποιεί μερικά ποιήματα τριών μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως: ''Ο Χαμαιλέων" του Οδυσσέα Ελύτη, "Θεατρίνοι" του Γιώργου Σεφέρη και "Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο" του Κώστα Καρυωτάκη.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτελούν πάντα ένα εκρηκτικό και δυναμικό μείγμα από μουσική γεμάτη φαντασία, στίχους εμπνευσμένους από τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μας, και σκηνική παρουσία γεμάτη ένταση και αμεσότητα.
                                         
Το 2004, ο Στέλιος Παπαιωάννου- Σαλβαδόρ  ιδρύει την δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία "Baby records", απ΄όπου πλέον τα Μωρά στη Φωτιά κυκλοφορούν το cd με τίτλο "Στο Δρόμο" (2005) , ένα 4πλό Live dvd+cd box για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος (2008), το cd ''Gougar Baby Smoking Rabbit'' (2011) και το maxi-single με τίτλο ''Σκιές στη Σελήνη'' (2014) . Οι στίχοι σε πολλά από τα τραγούδια τους χαρακτηρίστηκαν σκληροπυρηνικοί, με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφόρησε από την Labyrinth of thoughts, σε συνεργασία με την B-otherside records, το album ''Θεατρίνοι'', για πρώτη φορά σε βινύλιο και τον  Μάϊο του 2013 κυκλοφόρησε σε έκδοση βινυλίου το album "Στο Δρόμο" από τη Labyrinth of Thoughts records. 
    

 Ένα από τα ιστορικότερα,σημαντικότερα,μακριβιώτερα και πιο επιδραστικά συγκροτήματα που έρχονται από τα ΄80ς τα ''Μωρά στη Φωτιά'' με συνεχή παρουσία από το 1985 μέχρι και σήμερα παραμένουν πιστοί στον αυθεντικό ροκ ήχο,με τη δική τους ταυτότητα που συνδέει το funk με το punk, τη jazz με το rock n΄roll και όλα αυτά με τον ιδιαίτερο,κοινωνικό,ελληνικό στίχο. Έως σήμερα μεσολάβησαν εκατοντάδες συναυλιών και συμμετοχές σε όλα σχεδόν τα μουσικά φεστιβάλ της χώρας καθώς και συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες της χώρας και του εξωτερικού. Φέτος κλείνουν 30 χρόνια στη δισκογραφία (1987-2017) και έχουν ήδη ξεκινήσει τις επετειακές εμφανίσεις ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και ο καινούργιος δίσκος που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
         
Τα Μωρά στη Φωτιά είναι οι κύριοι:
Στέλιος Παπαιωάννου-Σαλβαδόρ: μπάσσο και φωνή
Λάκης Ραγκαζάς: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα
Σάκης Ζαχαριάδης: ηλεκτροκλασσική και ηλεκτρική κιθάρα
Φίλιππος Κωσταβέλης: πιάνο,hammond,πλήκτρα
Φώτης Τσακιρίδης: ντράμς, καχόν  
Κώστας Κατσαρός: τρομπέτα,congas και δεύτερο συνθεσάϊζερ
Δημήτρης Ματζίρης: τρομπόνι


Δισκογραφία:



ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ (1987) 
1. Κάτω στην πόλη
2. Σκυλίσια μέρα
3. Αδέρφια στην κόλαση
4. Ηρωίνη
5. Το παυσίπονο
6. Μανιφέστο
7. Υποσχέσεις
8. Το παιχνίδι
9. Third uncle

ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ (1999)
1. Διλήμματα
2. Γυναίκα
3. Άνθρωπος ελέφαντας
4. Μόνος σου ξανά
5. Θεατρίνοι Μ.Α.
6. Βαβυλωνία
7. Ο χαμαιλέων
8. Η φωλιά του κούκου
9. Εμβατήριο- πένθιμο και κατακόρυφο
10. Funk πάθη
11. Ανδρείκελα
12. Ο ηλεκτρονικός άνθρωπος ελέφαντας
                         


                     
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (2005)
1. Αδρεναλίνη
2. Πήδα προτού κοιτάξεις
3. Στο Δρόμο
4. Πόσο κοντά είναι η Ασία
5. Δον Κιχώτες
6. Γκρίζο Background
7. Τα Είδωλα
8. Το Ταξίδι
9. Τατουάζ
10. Χάρτινα λουλούδια
11. Αποτυχημένο παιδί
                                         
Περισσότερα στα παρακάτω Link: 
Official site: http://www.morastifotia.net/
Facebook: www.facebook.com/morastifotia/
Youtube: www.youtube.com/channel/UCLzHmH5JEp7opGolwEd8cbg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365