Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

«Ξεφορτώνουν» τα κόκκινα ακίνητα οι τράπεζες

Παίρνουν «μπρος» οι πλειστηριασμοί

Πακέτα-μαμούθ με ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμού έχει πωλήσει τους τελευταίους μήνες η Eurobank, δίνοντας τον τόνο της πίεσης που δέχονται οι τράπεζες να ρευστοποιήσουν τα ακίνητα που συσσωρεύουν.


Όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το insider.gr, η Eurobank επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες την πώληση του πακέτου «Opus» που περιλαμβάνει 370 ακίνητα (REOs) έναντι 84 εκατ. ευρώ, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η πώληση 640 ακινήτων σε μια συναλλαγή με την ονομασία «Star».

Η διπλή αυτή πώληση σηματοδοτεί τη στροφή των ελληνικών τραπεζών σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων που αγοράζουν μέσω των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους προς τον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) για ρευστοποίηση των REOs. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο «Star πωλήθηκε με discount 20%, καθώς το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μικρότερης αξίας ακίνητα,  σε αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, καθώς και αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, απαρτίζεται από 684 ακίνητα,, τα 2/3 εκ των οποίων είναι οικιστικά, συνολικής λογιστικής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ. Πολύ καλύτερη τιμή «έπιασε» το πακέτο 100 διαμερισμάτων στην Αθήνα που πωλήθηκε σε fund. Συγκεκριμένα, το discount επί της εμπορικής αξίας είναι μόλις 8% στο πακέτο που περιλαμβάνει 100 ακίνητα-φιλέτα που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, συνολικής αξίας 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Παίρνουν «μπρος» οι πλειστηριασμοί

Ξεπερνούν τους 3.600 οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον Νοέμβριο, με τις τράπεζες να επανέρχονται δριμύτερες μετά τους εκλογικούς καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο insider.gr ότι πλέον βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα «ανεξαρτήτως αξίας», το οποίο σημαίνει ότι όσοι οφειλέτες δεν απολαμβάνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό πολύ σύντομα. 

Σε αυτό πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς NPEs, η οποία ήδη διαχειρίζεται δάνεια 60 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit 2019.
Ο κ. Πανούσης διαβεβαίωσε, πάντως, πως «σκοπός μας είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι τράπεζες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, και το εφαρμόζουν, ότι κανέναν δεν συμφέρει πχ η διενέργεια πλειστηριασμών σε σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά ζητήματα.

Ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και οι Εταιρείες Διαχείρισης θα προβούν σε τέτοιους πλειστηριασμούς δημιουργώντας ή οξύνοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, μείζον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το νομικό καθεστώς και τις ελλείψεις του παλαιότερου νομικού πλαισίου, ενεργώντας τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων, τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365