Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΙΚΑΡΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: Ο μοναδικός σύλλογος στην Αλμωπία με πτυχιούχους προπονητές Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΕΞΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Συνεχίζουμε με συνέπεια να ασκούμε την επιστήμη της φυσικής αγωγής στους μικρούς αθλητές του συλλόγου μας σε όλα τα τμήματα και αθλήματα , όπως την διδαχθήκαμε στα  ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ όπου και φοιτήσαμε. 


 Πτυχιούχοι ΟΛΟΙ μας ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ  φοίτησης με μεταπτυχιακά και μεγάλη εμπειρία στον αθλητισμό ως αθλητές οι ίδιοι μας , πρωταθλητές Ελλάδος - Βαλκανικών πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων . 

Ποιοι τελικά δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα του γυμναστή - προπονητή ; 

Οι ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου δημιουργούν ανωμαλίες στην αγορά εργασίας Προστριβές μεταξύ των τετραετών σπουδών πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ, των διετούς φοίτησης διπλωματούχων ΙΕΚ και εκείνων που παρακολουθούν τις «σχολές» της ΓΓΑ η διάρκεια των οποίων είναι συνήθως τέσσερις εβδομάδες «ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ», «τεχνικός», «κόουτς». 

Στη χώρα μας, η ιδιοτήτα του προπονητή αναγνωρίζεται κατ’αρχάς στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δηλαδή, που έχουν ως αποστολή την προαγωγή και καλλιέργεια της επιστήμης του αθλητισμού, καθώς και την κατάρτιση των αποφοίτων για επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημειώνεται ότι ο νόμος επιτρέπει στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή.

Οι διαφορετικοί αυτοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να αποκτήσει το δίπλωμα του προπονητή έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αντικείμενο όχι μόνο προβληματισμού, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, και προστριβών. Ο λόγος; Η μη αποσαφήνιση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των ακριβών επαγγελματικών δυνατοτήτων για την κάθε κατηγορία των πτυχιούχων. 

Ας δούμε λοιπόν τι λένε , για το θέμα , οι ίδιοι οι καθηγητές των τεφαα και όχι μόνο . 

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, επίκουρους καθηγητής Αθλητικού Δικαίου στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

 «Ο αθλητικός νόμος, σε αντίθεση με το Σύνταγμα, εξισώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πτυχιούχων της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με αυτά εκείνων για τους οποίους ο ίδιος προβλέπει ελάχιστη εκπαίδευση ενός μήνα (σσ.: βλ. σχολές ΓΓΑ), προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ανήκουστο καθεστώς που στερείται οποιασδήποτε λογικής βάσης.
Ο αθλητικός επιστήμων, αδύναμος μπροστά στην ανασφάλεια που του δημιουργεί η υπάρχουσα θεσμική ανεπάρκεια, ωθείται επαγγελματικά σε κατάσταση σκλάβου, αφού ο εκάστοτε εργοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όποιον κρίνει ότι του ικανοποιεί το έργο, είτε αυτός είναι φοιτητής είτε κάποιος τρίτος άσχετος με την αθλητική επιστήμη, την επιστήμη της φυσικής αγωγής και το έργο της διάπλασης του σώματος».

Γιώργος Βαγενάς, αναπληρωτής καθηγητής της Στατιστικής της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει εκπαίδευση ενός μηνός να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή. Κι αυτό, διότι με τον όρο προπονητής δεν νοείται μόνο ο ειδικός σε θέματα αγωνιστικής τεχνικής, αλλά και ο άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει να διαπλάσει χαρακτήρες και σώματα. Επομένως, στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρούνται κάποια προσόντα, η προπονητική όχι μόνο είναι ατελέσφορη, αλλά και επικίνδυνη. Είναι σαν να αναθέτουμε σε μια νοσοκόμα να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για αδιανόητη κατάσταση, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το επάγγελμα του προπονητή θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο», και για τον λόγο αυτό προσδιορίζεται πολύ αυστηρά από τον νόμο τόσο ως προς την επιστημονική κατάρτιση των ατόμων που θα το ασκήσουν όσο και ως προς την επαγγελματική πρακτική.

Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Κανείς δεν εμποδίζει τους διπλωματούχους των ΙΕΚ να εργασθούν σε αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά και δημοτικά γυμναστήρια, κατασκηνώσεις ή ινστιτούτα αδυνατίσματος. 
Επομένως, ο νομοθέτης εξισώνει ουσιαστικά τα τέσσερα έτη σπουδών στο ελληνικό πανεπιστήμιο με τα δύο έτη φοίτησης στα ΙΕΚ.

Η έλλειψη κάθε είδους θεσμικής κατοχύρωσης οδήγησε πρόσφατα τους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ στη σύσταση ομοσπονδίας, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των αθλητικών επιστημόνων. «Δημιουργήσαμε την Ομοσπονδία των Ελλήνων Αθλητικών Επιστημόνων (ΟΜΕΑΘΕ) με σκοπό να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την προάσπιση του επαγγέλματός μας» αναφέρει η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, κυρία Αγγελική Βογιατζή. «Και αυτό, διότι όπως έχουν τα πράγματα στην ελλάδα σήμερα, ως προπονητής ή γυμναστής μπορεί να εργασθεί οποιοσδήποτε».

3 σχόλια:

  1. τα πτυχια δεν κανουν τους ανθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια τώρα . Που κολλάει ακριβώς το σχόλιο σου . Ανέβηκε ένα εξαιρετικό άρθρο που κατά την άποψη μου , αναφέρεται καθαρά στον αδικημένο επαγγελματικό κλάδο των πτυχιούχων γυμναστών που πλέον ο κάθε ένας συστήνεται ως γυμναστής χωρίς να έχει πτυχίο τεφα. Ναι τα πτυχία δεν κάνουν τους ανθρώπους συμφωνώ . Τα πτυχία όμως είναι ο κόπος του να περάσεις σε ένα πανεπιστήμιο και ο κόπος του να βγεις από αυτό με το πτυχίο στο χέρι . Ρώτα αυτά τα παιδιά λοιπόν και όλα τα αλλά που πασχίζουν να πάρουν ένα πτυχίο για να εργαστούν αν μπορούν να είναι “ καλοί ” άνθρωποι με την απαξίωση που εισπράτουν βλέποντας τον κάθε έναν να παριστάνει τον επαγγελματία του είδους του .

      Παπαδόπουλου Κ.

      Διαγραφή
  2. Το μαγαζί του Χατζηγιαννιδη δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365