Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ο νόμος των Hells Angel: Η δολοφονία στην Κέρκυρα για τον κώδικα τιμής της οργάνωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καναδικών αρχών, ο δολοφόνος, 38 ετών, ήταν «περιφερειακό», ανερχόμενο μέλος των «Hell Angels» που προοριζόταν για «αναβάθμιση»

Ηταν Ιούνιος του 2015 όταν η Ελλάδα φιλοξένησε την παγκόσμια συνάντηση του κλαμπ μηχανόβιων «Hell Angels», στο κάμπινγκ Δρέπανο της Ηγουμενίτσας.



Περίπου 4.000 μηχανόβιοι απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» στο φεστιβάλ των περιβόητων «χαρλεάδων» με τα χαρακτηριστικά πέτσινα γιλέκα. Οι «Άγγελοι της Κόλασης» ιδρύθηκαν το 1948 στην Καλιφόρνια και σήμερα έχουν περισσότερα από 230 παραρτήματα σε Ευρώπη, Νότια Αμερική, Αυστραλία και Ρωσία.

Το κλαμπ έχει γίνει διάσημο για τον κώδικα τιμής του, την «ομερτά», την ιεραρχία του, αλλά και τα πολύ συχνά μπλεξίματά του με το νόμο, καθώς η δράση των μελών του παραπέμπει κατά τόπους σε «συμμορία», απηχώντας σε όλο το φάσμα του ποινικού κώδικα (στην Ολλανδία η οργάνωση κηρύχθηκε παράνομη). Και από αυτή τη λίστα δεν εξαιρούνται ούτε τα κρούσματα δολοφονιών, όπως αυτό που συνέβη στην Κέρκυρα εκείνο τον Ιούνιο του ’15.

Στο χωριό Κοντοκάλι του νησιού είχε στηθεί πανηγύρι και οι ντόπιοι υποδέχονταν στον τόπο τους κόσμο από όλο το νησί, αλλά και τουρίστες. Έξω από ένα ψητοπωλείο πάρκαραν τις – μεγάλου κυβισμού – εντυπωσιακές Harley Davidson τρεις μηχανόβιοι με τατουάζ. Όποιος είχε ενημερωθεί για το happening στο Δρέπανο δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει ότι οι ξεχωριστοί επισκέπτες είχαν μεταβεί από τη Θεσπρωτία στην Κέρκυρα, θέλοντας να πάρουν μια καλύτερη γεύση από Ελλάδα. Οι τρεις άνδρες, Καναδοί στην προέλευση, παρήγγειλαν φαγητό από το κατάστημα και βγήκαν έξω από το μαγαζί για να περιμένουν. Ο ένας από αυτούς κάθισε πάνω στη μηχανή του 41χρονου Κερκυραίου Γιώργου Γινάργυρου, πρώην καπετάνιου σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στο εξωτερικό.

Ο 41χρονος ενοχλήθηκε και είπε στον επισκέπτη να μην περιεργάζεται τη μοτοσικλέτα του και να καθίσει σε άλλο σημείο. Ο Καναδός ζήτησε το λόγο, τα αίματα άναψαν και οι δύο άνδρες ήρθαν στα χέρια. Η συμπλοκή πήρε διαστάσεις με τη συμμετοχή των δύο φίλων του Καναδού και κάποιων Ελλήνων θαμώνων του μαγαζιού, γρήγορα όμως τα πνεύματα ηρέμησαν και το επεισόδιο φάνηκε να έχει λήξει. Ωστόσο ένας από τους μηχανόβιους, ο οποίος γνώριζε πολεμικές τέχνες, το φύλαγε μανιάτικο στον Γινάργυρο. Τον περίμενε έξω από το ψητοπωλείο και όταν βρήκε την ευκαιρία άρχισε να τον γρονθοκοπεί. Ένα από τα χτυπήματα βρήκε τον 41χρονο στον αριστερό κρόταφο και τον έριξε αναίσθητο στο έδαφος.

Ο τραυματίας διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, αλλά η κατάσταση του ήταν τόσο σοβαρή που κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στην Αθήνα. Η γροθιά που είχε δεχτεί ήταν τόσο δυνατή που του προκάλεσε αιμάτωμα στο κεφάλι και εγκεφαλικό οίδημα. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά ύστερα από 10 ημέρες ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καναδικών αρχών, ο δολοφόνος, 38 ετών, ήταν «περιφερειακό», ανερχόμενο μέλος των «Hell Angels» που προοριζόταν για «αναβάθμιση». Όπως δήλωσαν οι αδελφές του θύματος, Εύη και Νάντια, ο 38χρονος ήθελε να αναρριχηθεί στο κλαμπ, επιδεικνύοντας την αφοσίωση και τα… guts του μέσω βίαιης δράσης. «Δεν ήταν ένα τυχαίο έγκλημα», είχαν δηλώσει στο Έθνος. «Είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα μέλη αυτής της λέσχης, τα οποία πρέπει να εγκληματίσουν για να ανέβουν στην ιεραρχία ».

Ο δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση. Δεν εξέτισε όμως ούτε το 1/3 της ποινής. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια και επέστρεψε στον Καναδά, όπου κάνει πια καριέρα ως tattoo artist. Εργάζεται σε ένα δημοφιλές tattoo studio στην επαρχία Αλμπέρτα και διαφημίζεται στο Facebook ως ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης. Στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ανεβάζει φωτογραφίες, επιδεικνύοντας το μυώδες σώμα και τα τατουάζ του.

Η Νάντια και η Εύη Γινάργυρου χαρακτήρισαν την τόσο γρήγορη αποφυλάκιση του ως μια «δεύτερη δολοφονία του αδελφού μας». Τόνισαν ότι οι «Hells Angels» πλήρωσαν τους καλύτερους και πιο γνωστούς δικηγόρους για να την πετύχουν και προεξόφλησαν ότι ο δράστης θα ανταμειφθεί από το κλαμπ τόσο για την… αυταπάρνηση του, όσο και γιατί δεν πρόδωσε τα μυστικά της οργάνωσης.

Η τόσο δραστική μείωση της ποινής του ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων – ασφαλώς και μια επιτυχία των νομικών εκπροσώπων του. Στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι δεν χτύπησε το θύμα με σκοπό να το σκοτώσει, ενώ στις φυλακές Γρεβενών όπου κρατούνταν παρακολουθούσε εκπαιδευτικά προγράμματα και παρείχε κοινωφελή εργασία, που του μείωσαν την ποινή.

Για την υπόθεση δικάστηκαν και οι δύο φίλοι και μέλη των «Hells Angels» που ήταν μαζί του στην Κέρκυρα, πέφτοντας επίσης στα μαλακά. Αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ. Οι αδελφές του θύματος είχαν σχολιάσει και την οργανωμένη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων ώστε να μη συνδεθούν νομικά οι κατηγορούμενοι με το περιβόητο κλαμπ: «Αν και την ημέρα που έγινε το περιστατικό φορούσαν κανονικά τα γιλέκα της οργάνωσης και τα δαχτυλίδια των Hells Angels, κατόπιν τα εξαφάνισαν».

«Ο ήλιος λάμπει ξανά για μένα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δολοφόνος μετά την αποφυλάκιση του. Η ελληνική δικαιοσύνη είχε κάνει ξανά το «θαύμα» της, αποδεχόμενη ότι αυτός ο «δαιμονισμένος» μπορεί να ξαναγίνει άγγελος μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365