![]() |
Το θέμα της εβδομάδας |
Το θέμα της εκπομπής ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ με την Ροζαλία Γαβριηλίδου, που σας κρατάει συντροφιά κάθε Τρίτη βράδυ μέσα από την συχνότητα του Life 1063, αυτή την εβδομάδα μας ταξίδεψε στα χρόνια της αρχαιότητας, όπου γνωρίσαμε σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού των προγόνων μας.
Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Πέλλας
Η αρχαία Πέλλα αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό θησαυρό του νομού. Ο βασιλιάς Αρχέλαος Α' επέλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου από τις Αιγές στην Πέλλα στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα χρόνια των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων και σε όλη την ελληνιστική περίοδο. Η πολιτική της πρωτοκαθεδρία τερματίστηκε με την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., ενώ εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία μεγάλη, πλούσια πόλη με άριστη οργάνωση και αναπτυγμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής περιλαμβάνονται το ανάκτορο, σε ένα λόφο βόρεια της πόλης, όπου γεννήθηκαν ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος και απ' όπου διοικούνταν το Μακεδονικό κράτος, η Αγορά, στο κέντρο της αρχαίας πόλης, με πλήθος εργαστηρίων παραγωγής και καταστημάτων πώλησης προϊόντων κεραμικής, μεταλλικών αντικειμένων και οικιακών σκευών, τα Ιερά, όπως το Θεσμοφόριο, το Ιερό της Αφροδίτης και της Μητέρας των Θεών, και το Ιερό του Δάρρωνα, θεού θεραπευτή, και τέλος, τα ψηφιδωτά δάπεδα με εικόνες του Διόνυσου, του κυνηγιού του Λιονταριού, την απαγωγή της Ωραίας Ελένης, την Αμαζονομαχία και το Κυνήγι του Ελαφιού.
Κατά μήκος των αρχαίων δρόμων στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά μπορούμε να συναντήσουμε εκπληκτικά διατηρημένους Μακεδονικούς τάφους, διθάλαμους και μονοθάλαμους, που μας έδωσαν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ταφής της εποχής, Ξεχωρίζουν, από τους διθάλαμους, ο τάφος Γ' με την ιωνιή πρόσοψη, ο τάφος Δ' με την δωρική πρόσοψη και ο τάφος ΣΤ' με τις τρεις μαρμάρινες σαρκοφάγους στην Πέλλα, καθώς και ο τάφος Μεσιανού Γιαννιτσών με τη δωρική πρόσοψη.
Από τους μονοθάλαμους ο τάφος Β' ο ασύλητος και ο τάφος Ε' με τη δωρική πρόσοψη στην Πέλλα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας συγκεντρώνει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ψηφιδωτά δάπεδα, μία μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και πολλά κόμα από τις ανασκαφές της πόλης και των νεκροταφείων της.
Η "μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων" συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τον επισκέπτη με τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων κάλυπτε έκταση 4.000 στρεμμάτων η περιήγηση στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αποτελεί μια απόδραση στο χρόνο, επιστροφή στην ένδοξη εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.
Το ανάκτορο (60.000 τ.μ.) δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή ενός λόφου. Νοτιότερα, βρίσκεται η μνημειακών διαστάσεων αγορά της πόλης (70.000 τ.μ.), η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου! Η αγορά περιελάμβανε καταστήματα και εργαστήρια κατασκευής, διοικητικά κτίρια, καθώς και το αρχείο της πόλης. Σε αυτή απέληγε η κεντρική οδός που ξεκινούσε από το λιμάνι: στους αρχαίους χρόνους η Πέλλα επικοινωνούσε με τη θάλασσα με μια πλωτή φαρδιά διώρυγα που κατέληγε σε μια λιμνοθάλασσα. Μάλιστα, είναι ακόμη ορατά ερείπια από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού.
Γύρω από την αγορά αναπτύσσεται το οικιστικό τμήμα της πόλης. Η ρυμοτομία της αρχαίας Πέλλας μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον: οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία ορίζονται από δρόμους που τέμνονται κάθετα, καλά μελετημένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης!
Οι κάτοικοί της δίκαια θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται ότι ζούσαν σε μια πόλη-υπόδειγμα, μπροστά από την εποχή της. Οι διώροφες ιδιωτικές οικίες με τα περιστύλια αντανακλούν τον πλούτο των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας. Σημείο αναφοράς τα ψηφιδωτά δάπεδα με τις μυθολογικές παραστάσεις που εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας: η αρπαγή της Ελένης, η Αμαζονομαχία, το κυνήγι ενός ελαφιού ζωντανεύουν με απαράμιλλο τρόπο μπροστά στα μάτια του επισκέπτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365